BanjalukaLive

Mon05212018(VIDEO) Banja Luka: Pet osoba poginulo u padu sportskog aviona

padobranci_nesreca

Pet osoba je poginulo, kada se mali sporstki avion "cesna" srušio oko 15 časova na aerodromu „Zalužani", nadomak Banjauke.

Poginuli su instruktor i rekorder po broju skokova u RS Nemanja Goronja (32) i Alen Crnalić (23) koji je upravljao avionom, Stefan Karanović (24) koji je radio kao instruktor Padobranskog kluba Banjaluka i osamnaestogodišnjaci Nikola Stević i Srđan Kosić, pišu "Nezavisne novine".

"Blic" prenosi da su tragediju posmatrali roditelji nastradalih, koji su sa nestrpljenjem očekivali da vide njihov prvi samostalni skok.

Predstavnici banjalučkog Okružnog tužilaštva i policije Republike Srpske još ne mogu da saopšte tačan uzrok pada sportskog aviona.

"Trenutno se vrši uviđaj i za sada nemamo tačan uzrok nesreće", kazala je Hana Vranješević, dežurni tužilac.

Prema izjavama očevidaca, avion "cesna', vlasništvo Aero kluba Banjaluka, srušio se samo par minuta poslije polijetanja, a tačan uzrok nesreće trebalo bi da bude poznat nakon što na lice mjesta stignu predstavnici Direkcije za civilno vazduhoplovstvo BiH.

Očevici su pritčali odmah da pomognu nastradalim, ali aparati za gašenje požara nisu bili u funkciji, pišu "Nezavisne novine".

U Vatrogasnoj brigadi RS su rekli da su na mjesto ove stravične nesreće poslali dva vozila i devet vatrogasaca koji su, kako su naveli, zatekli pravu buktinju.

"Sve je bilo u plamenu, i avion i lica u njemu. Vatrena stihija je bila svuda", istakli su u Vatrogasnoj brigadi RS.

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Stanislav Čađo izjavio je da se poslednja nesreća dogodila 1974. godine.

"Nikada nije bila ovolika tragedija. Bitno je da se utvrde uzroci kako se ne bi ponovila", rekao je Čađo, koji je sa direktorom policije RS Gojkom Vasićem stigao na mesto nesreće.

Prema nezvaničnim informacijama, avion "Cesna" kupljen je prije godinu ili dvije i bio je ispravan.

Padobranski savez RS će u ponedjeljak održati vanrednu sjednicu na kojoj će biti riječi o stravičnoj nesreći.

Iz MUP-a RS je saopšteno da se pozivaju svi oni koji imaju da li profesionalni ili amaterski snimak ove nesreće da se jave u bilo koju policijsku stanicu kako bi se ovaj slučaj riješio.

(BLLIVE, foto: Press)