BanjalukaLive

Sun05202018Uhapšen najtraženiji nacistički zločinac

nacista_1807

Mađarske vlasti uhapsile su Lasla Čatarija (97), osumnjičenog za ratne zločine tokom Drugog svjetskog rata, javlja RTS.

Tužilaštvo je saopštilo da je protiv njega podignuta optužnica.

Čatari je prvi na listi najtraženijih nacističkih zločinaca Centra "Simon Vizental". Osumnjičen je za likvidaciju 300 Jevreja 1941. i za deportaciju 15.700 Jevreja u logor smrti Aušvic 1944. godine.

Bio je policijski oficir u slovačkom gradu Košice, koji je u vrijeme deportacije Jevreja u logor Aušvic bio pod mađarskom upravom. Sud u Čehoslovačkoj je 1948. godine, u odsustvu, osudio Čatarija na smrt.

Poslije rata, Čatari je živio i radio u Kanadi, gdje je prebjegao 1949. predstavljajući se kao jugoslovenski državljanin.

Izdržavao se od trgovine umjetninama. Kandsko državljanstvo je stekao 1955, ali mu je ono oduzeto 1997. godine kada je otkriven. Dva mjeseca kasnije pobjegao je iz Kanade, od kada živi u Budimpešti.

Prije nekoliko dana, novinari britanskog lista San pronašli su Čatarija u njegovom stanu u mađarskoj prestonici. Otvorio im je vrata u čarapama i donjem rublju i, na engleskom sa kanadskim akcentom, rekao da ne želi da razgovara o svojoj prošlosti negirajući da je izvršio bilo kakav zločin.

(BLLIVE)