BanjalukaLive

Fri04272018"Striži" oduševili, Šojgu predao "migove" (Video)

strizi yt2010


Na aerodromu u Batajnici je održana vježba „Sloboda 2017“, povodom obilježavanja 73. godišnjice oslobođenja Beograda. Na spektakularnoj paradi prikazani su novi „migovi 29“ koje je Srbija dobila od Rusije, kao i novo naoružanje i oprema Vojske Srbije. Za kraj je ostavljen atraktivni nastup ruske akrobatske grupe „Striži“.

Pred nekoliko hiljada građana, program je otvoren intoniranjem himne Srbije „Bože pravde“, koja je praćena počasnim plotunima. Na tribinama aerodroma u Batajnici bili su predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, patrijarh srpski Irinej, ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu, ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin, ruski ambasador Aleksandar Čepurin, načelnik Generalštaba Srbije Ljubiša Diković, predsjednica Skupštine Maja Gojković, premijerka Ana Brnabić, kao i generalni sekretar ODKB-a Jurij Hačaturov.

Program je počeo vježbom simulacije otmice putničkog aviona, koja je prerasla u izuzetno dramatičnu akciju spasavanja u kojoj su učestvovali helikopteri, avioni, padobranci, oklopna vozila, specijalci, dronovi, specijalno obučeni psi…

Nakon toga, uslijedili su naleti „galebova“, „orlova“ i „lasta“, kao i „migova 29“.

Najveća atrakcija programa uslijedila je kada su nastupili čuveni „Striži“, ponos ruske avijacije. „Striži“ su, uz „Ruske vitezove“, vladari ruskog neba i jedna su od najboljih akrobatskih letačkih grupa na svijetu.

Predsjednik Aleksandar Vučić zatim je i zvanično preuzeo nove „migove“ od ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua. Jedan broj novih "migova" bio je izložen na pisti, tako da su građani mogli da priđu i vide kako izgledaju.

„Niko neće moći nekažnjeno da napadne Srbiju“, poručio je Vučić i dodao da „ćemo braniti i svoju otadžbinu i svakog čovjeka u zemlji“.

Pogledajte kompletan snimak iz BatajniceIzvor: Sputnik, agencije