BanjalukaLive

Thu04262018Snijeg zavejao Evropu

alt

Mećava, mokri snijeg i olujni vetar pokidali su vodove u snijegom zavejanoj Poljskoj, zbog čega je prošle noći više od 130.000 stanovnika te zemlje ostalo bez struje.

Poljska Vatrogasna straža izlazila je na teren 540 puta u posljednja 24 časa, a najviše posla imali su u južnim oblastima zemlje gdje je napadalo od 20 do 30 centimetara svježeg snijega.

"Uglavnom uklanjaju oboreno drveće ili polomljene grane na ulicama i duž puteva. Na sreću nije bilo žrtava i niko nije povrijeđen", kazao je poljskim medijima portparol Vatrogasne straže Pavel Frontčak.

Zbog vodova pokidanih u udarima olujnog vjetra i nanosa snega preko 132.000 Poljaka ostalo je bez struje, saopštio je Centar za bezbjednosti pri poljskoj vladi.

Na drumove u Poljskoj vratili su se putari sa zimskom opremom, što se dogodilo i u susjednoj Češkoj. Snježni prekrivač u ovoj zemlji mestimično dostiže i 30 centimetara, a snijeg i poledica su jutros izazvali haos u saobraćaju uprkos naporima putara.

Najgora situacija je u Moravskoj u južnim i istočnim dijelovima Češke, a putari su upozorili kamiondžije da ukoliko ne prevoze teret i nemaju zimske gume ne kreću u planinske predjele.

"Sva tehnika koju imamo je na terenu. Opremu vraćamo u zimski režim. Snijeg pada a padaće i dalje", rekao je za dnevnik Pravo dispečer putara na jugoistoku Češke Rene Hibl.

Veliki problem za vozače u Češkoj predstavlja i poledica pošto povremeno pada snijeg praćen ledenom kišom, a većina vozača je već na svojim vozilima disciplinovano promijenila zimske gume u ljetnje.

U susjednoj Slovačkoj, pored snijega, problem predstavlja i olujni vjetar, pa se saobraćaj se i u ovoj zemlji odvija otežano.

(B92)