BanjalukaLive

Tue04242018Sedamnaest godina od "Oluje"

oluja0408

Vrijeme da se u Hrvatskoj stvori drugačija politika sjećanja i odnos prema ratu i ratnom stradanju,poručio je predsjednik Srpskog nacionalnog vijeća /SNV/Milorad Pupovac, povodom 17 godina od hrvatske vojne akcija "Oluja" tokom koje je ubijeno više od 2.000 Srba.

Ni nakon 17 godina od egzodusa Srba u Hrvatskoj nije stvoren prostor za politiku sjećanja u ovoj zemlji u kojoj bi bilo mjesta za stradanje pripadnika i hrvatskog i srpskog naroda, saopšteno je iz SNV-a.

"Naglašavamo potrebu prisjećanja na sve koji su stradali i patili, sve kojima je učinjena nepravda, Hrvatima od Srba i Srbima od Hrvata" navedeno je u saopštenju SNV-a.

U saopštenju se ističe da govor mržnje ne dolazi samo od marginalnih grupa ili medija već i od predstavnika nacionalne politike i nacionalnih, javnih medija.

U tekstu se podsjeća da je prije 17 godina, tokom i nakon vojno-policijskih akcija „Bljesak" i „Oluja", izbjeglo oko 250.000 pripadnika starosjedilačkog srpskog naroda sa područja zapadne Slavonije, Banije, Korduna, Like i sjeverne Dalmacije, bivših područja pod zaštitom UN.

"U tom zbjegu mnogi od njih su stradali, mnogi od onih koji su ostali su pobijeni, a njihova imovina i naselja danima i sedmicama sistematski je pljačkana i paljena", ističe se u saopštenju koje je potpisao Pupovac.

U saopštenju, koje je objavljeno na sajtu SNV-a, navodi se da su srpski stanovi i kuće koje nisu bile spaljene, stavljene pod upravu države, koja je ta područja počela naseljavati pripadnicima hrvatskog naroda iz drugih dijelova Hrvatske i bivše Jugoslavije, sa ozakonjenom mogućnošću da nakon 10 godina postanu vlasnici tuđe, privatne imovine.

"Trebalo je proći nekoliko godina da tadašnje vlasti omoguće značajniji povratak izbjeglih Srba, a i to bez potrebne Fizičke, pravne i socijalne sigurnosti. Mnogi povratnici su bili napadani, neki i ubijeni. Njihova imovina je i dalje bila pljačkana i uništavana, a sami su strepili i trpjeli od neselektivne, raširene, gotovo kolektivne krivice za ratne zločine", navodi Pupovac.

On je rekao da još u javnom sjećanju u Hrvatskoj nema prostora za ova stradanja, činjenice i iskustva.

Pupovac kaže da tako stvarane okolnosti povrataka imaju za posljedicu da je i danas u izbjegličkom statusu oko 60 000 Srba, a da je većina krenula putem integracije u zemlje u koje su izbjegli ili u treće zemlje.

Na današnji dan 1995. godine počela je hrvatska vojna akcija "Oluja" tokom koje je ubijeno više od 2.000 Srba, a protjerano više od 200.000. Haški tribunal presudio da je "Oluja" bila udruženi zločinački poduhvat sa ciljem da protjerivanja Srba iz Kninske krajine.

Dan kada je počela akcija "Oluja" Hrvatska obilježava kao državni praznik, dok isti datum Srbi posvećuju sjećanju na stradale sunarodnike.

(Srna)