BanjalukaLive

Thu04262018Saveznici mogli da spriječe Holokaust?

alt


Savezničke snage saznale su za Holokaust dvije i po godine prije nego što se do sada vjerovalo i čak su pripremile optužnice za ratne zločine protiv Adolfa Hitlera.

To su otkrili nedavno pronađeni tajni dokumenti.

Otkriveni dokumenti UN, koji nisu bili javni skoro 70 godina pokazuju da su SAD, Velika Britanija i sovjetska vlada već u decembru 1942. godine znale da je ubijeno najmanje dva miliona Jevreja, a da je još pet miliona bilo životno ugroženo, piše britanski Independent, a prenosi B92.

List navodi, da su saveznici, uprkos tom saznanju, učinili veoma malo kako bi spasili one koji su bili u smrtnoj opasnosti ili im ponudili utočište.

U martu 1943. godine, ministar u ratnom kabinetu Vinstona Čerčila Viskont Kranborn kazao je da Jevreje ne bi trebalo smatrati posebnim slučajem i da je "Britansko carstvo" već prepuno izbjeglica.

Dan Pleš autor nedavno objavljene knjige "Ljudska prava poslije Hitlera", kazao je za Independent da su najveće sile komentarisale masovno ubijanje Jevreja dvije i po godine prije nego što se to do sada mislilo.

"Smatralo se da su saznali za Holokaust kada su otkrili koncentracione logore, ali ovo su javno komentarisali u decembru 1942. godine", rekao je Pleš.

Prema njegovim riječima, saveznici su pripremali optužbe za ratne zločine na temelju svjedočenja ljudi koji su prokrijumčareni iz kampova, kao i pokreta otpora u mnogim okupiranim zemljama.

On je otkrio i da su Ruzveltovog izaslanika UN Herberta Pela odbili antisemiti iz Stejt departmenta.

Pel je kasnije tvrdio da su pojedinci u Stejt departmentu bili zabrinuti da bi američki ekonomski odnosi sa Njemačkom nakon rata mogli biti narušeni, ukoliko se nastavi takvo krivično gonjenje.

Nakon što je Pel izašao sa tim u javnost, Stejt department se složio da se sprovede sudski proces u Nirnbergu.

Pleš je kazao da je arhiva na kojima je zasnovao istraživanje bila zatvorena za istraživače 70 godina, a otvorena je nakon intervencije bivšeg američkog ambasadora pri UN Samante Pauers.


(B92)