BanjalukaLive

Fri04272018SAD ispalile rakete na sirijsku bazu (Video)

napad youtube0704

Amerika je izvela raketne udare na vazdušnu bazu u Siriji kao odgovor na navodni hemijski napad koji se dogodio u Idlibu, javili su svjetski mediji.

Do udara je došlo samo nekoliko sati nakon što je u četvrtak objavljeno kako Pentagon i Bijela kuća razmatraju vojne opcije kao odgovor na napad koji je usmrtio više od 80 ljudi.

Kako je javio CNN, s brodova stacioniranih u Sredozemnom moru prema Siriji je ispaljeno između 50 i 60 projektila tipa “Tomahawk“, a meta im je bilo uzletište u vazdušnoj bazi Šajrat na zapadu države, u okolini Homsa, sa kojeg su poletjeli sirijski avioni za koje se vjeruje da su učestvovali u ispaljivanju bojnog otrova na civile.

Prema prvim informacijama, projektili su pogodili metu, ali zasad nema informacija kakvu su štetu nanijeli sirijskim snagama.

Amerikanci su, kako tvrde zvaničnici Pentagona, Rusima dali signal da slijede napad, a kažu i da je u pogođenoj bazi bilo ruskih vojnika.

Operaciju je naredio predsjednik SAD Donald Tramp, koji je naveo da je u “vitalnom interesu SAD da zaustavi upotrebu i širenje smrtonosnog hemijskog oružja“.

Tramp se, nedugo nakon prvih vijesti o napadu na Siriju, obratio naciji pred okupljenim reporterima u njegovoj rezidenciji Mar-A-Lago u saveznoj državi Floridi, u kojoj je ugostio svog kineskog kolegu Si Đinpinga.

“U utorak je sirijski diktator Bašar al Asad pokrenuo grozan hemijski napad na nevine civile, koristeći pritom smrtonosni nervni plin, kojim je ugušio živote bespomoćnih muškaraca, žena i djece. Izazvao je sporu i brutalnu smrt većeg broja ljudi, uključujući i predivnu dječicu, koja su okrutno smaknuta u ovom varvarskom napadu. Nijedno božje dijete ne zaslužuje tako nešto”, rekao je Tramp na početku obraćanja.

“Naredio sam napad na vazdušnu bazu u Siriji iz koje je krenuo hemijski napad. Nema nikakve sumnje da je Sirija koristila hemijsko oružje i prekršila međunarodne konvencije koje ga zabranjuju. Svi dosadašnji pokušaji da se promijeni Asadovo ponašanje su propali, dramatično su propali. Rezultat je produbljivanje izbjegličke krize i dalja destabilizacija regiona” , izjavio je Tramp.

Putin: Amerikanci napali suverenu državu

Ruski predsjednik Vladimir Putin smatra da su američki napadi u Siriji agresija protiv jedne suverene države i u suprotni su međunarodnom pravu, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Portparol je istakao da "sirijska vojska nema zalihe hemijskog oružja".

"Činjenicu da su sirijske oružane snage uništile sve zalihe hemijskog oružja zabilježila je Organizacija za zabranu hemijskog oružja (OZHO) i potvrdila specijalizovana agencija UN", podsjetio je Peskov.

"Istovremeno, prema Putinovom mišljenju, potpuno ignorisanje činjenice da teroristi koriste hemijsko oružje samo značajno pogoršava situaciju", rekao je portparol.
"Putin je takođe u američkim napadima na Siriju vidi pokušaj da se skrene pažnja svjetske zajednice sa brojnih žrtava među civilnim stanovništvom u Iraku", dodao je Peskov.

"Ovaj korak Vašingtona nanosi značajnu štetu rusko-američkim odnosima, koji su već u lošem stanju", rekao je Peskov novinarima.

"I što je najvažnije, Putin smatra da nas ovaj korak ne približava krajnjem cilju u borbi protiv međunarodnog terorizma, već naprotiv, stvara ozbiljnu prepreku za stvaranje međunarodne koalicije za borbu protiv terorizma što je, uzgred, predsjednik SAD Donald Tramp najavio kao jedan od glavnih zadataka još tokom svoje predizborne kampanje", dodao je Peskov.

Izvor: Agencije, Foto: Youtube/ScreenSHot