BanjalukaLive

Thu04262018Putin: Falsifikovanje istorije vodi ka neslozi u svijetu

alt

Falsifikovanje istorije dovodi do nesloge u svijetu i puno je velikih rizika, izjavio je predsjednik Rusije Vladimir Putin na sastanku organizacionog odbora "Pobeda".

"Mi smo uvijek otvoreni za pošten i profesionalan razgovor o istorijskim temama, zajednička istraživanja o najvažnijim spornim pitanjima na svim nivoima, od međudržavnih programa do bilateralnih kontakata regiona, gradova-pobratima, univerziteta, muzeja, naučnika, istraživača", rekao je Putin, prenosi "Sputnik".

On je dodao da opšti istorijski podaci predstavljaju dobru osnovu za unapređenje međunarodnih konferencija.

"Nažalost, postoje i drugi pristupi istoriji kada pokušavaju da je pretvore u političko i ideološko oružje. Vidimo kakve rizike povlači sa sobom ciničan odnos prema prošlosti. Kako falsifikovanje, manipulacija istorijskim činjenicama dovodi do razdvajanja zemalja i naroda, do pojave novih linija podjele, stvaranja slike neprijatelja", rekao je Putin.

"To je posebno opasan put kojim idu neke zemljama u veličanju nacizma, pravdanje saučesnika nacista. To ne samo da vrijeđa sjećanje na žrtve nacističkih zločina, takva politika podgrijava nacionalističke, ksenofobične i ekstremističke snage", dodao je on.

"On je ispunjen ogromnim rizicima za sve nas", dodao je ruski lider.

Prema njegovim riječima, stav Rusije je da "koliko god da je istorija teška i protivrečna, ona nije namjenjena da svađa ljude, već da upozorava na greške i pomogne da se ojačaju dobrosusjedski odnosi".

Putin je dodao da je rad na očuvanju i zaštiti istorijske istine o Drugom svjetskom ratu veoma važan.

"Ovdje ogromnu ulogu igra rad na očuvanju i zaštiti istorijske istine o Drugom svjetskom ratu, tradiciji i duhu savezništva u borbi protiv nacizma. Za nas je to, prije svega, moralni ljudski koncept, ljudski moralni dug prema pokoljenju pobjednika koji su pali za otadžbinu. Pred onima koji su podizali i obnavljali zemlju poslije Drugog svjetskog rata", zaključio je predsjednik Rusije.

(Sputnik, foto: YouTube/ScreenShot)