BanjalukaLive

Thu04262018Novo otkriće: Svemir ima 2.000 milijardi galaksija

svemir yay2307

Svemir ima 2.000 milijardi galaksija, odnosno deset puta više nego što je nauka do sada procjenjivala, navode astronomi u najnovijoj studiji.

Do sada se smatralo da svemir ima između 100 i 200 milijardi galaksija, masivnih sistema sastavljenih od zvezda, gasova i prašine.

Tim astronoma, predvođen Kristoferom Konseliseom s Univerziteta u Notingemu, dugo je radio na podacima dobijenim pomoću teleskopa "Habl".

Izradili su 3-D snimke i metodom ekstrapolacije došli do broja galaksija u različitim periodima istorije svemira.

Što su galaksije dalje, njihova svjetlost teže dopire do nas. Postojećim teleskopima može se posmatrati tek deset odsto galaksija.

"Teško je shvatiti da u svemiru još moramo da istražimo 90 odsto galaksija", ističe Konselis i napominje:  "Ko zna šta ćemo otkriti kada ih budemo mogli proučavati zahvaljujući novoj generaciji teleskopa".

Astronomi su pomoću novih matematičkih modela zaključili koliko je "nevidljivih" galaksija koje današnji teleskopi ne mogu da obuhvate.

Evropska južna opservatorija u Čileuupravo gradi ogromni teleskop "E-ELT", čije će ogledalo imati promjer od 39 metara, navode naučni portali.

Izvor: Mondo.ba, Foto: Ilustracija/YAYimages