BanjalukaLive

Wed04252018Novi potres u Italiji, osjetio se i u BiH (Video)

zemljotres twitter3010

Centralni dio Italije zatresao je zemljotres jačine 6,6 stepeni Rihterove skale, saopštio je američki Geološki zavod, a prema prvim podacima se u potresu srušilo više zgrada.

Italijanska Služba za civilnu zaštitu je saopštila da su na više lokacija u centralnoj Italiji u zemljotresu srušene zgrade, ali još nema podataka da li ima stradalih.

Spasilačke službe užurbano pretražuju ruševine zgrada u pokušaju da utvrde da li je neko poginuo ili povrijeđen.

Zemljotres se osjetio i na sjeveru i jugu Italije, kao i u susjednim državama Hrvatskoj, Sloveniji i Bosni i Hercegovini.

Direktor italijanske Službe za civilnu zaštitu u regionu Marke, Čezare Spuri, izjavio je da raspolaže informacijama da su u mnogim gradovima na području pogođenom jutrošnjim zemljotresom srušene pojedine zgrade, prenosi Mondo.ba.

Američki Zavod je prvo objavio da je jačina iznosila 7,1 stepen po Rihteru, ali je tu informaciju kasnije revidirala na 6,6 stepeni, prenio je Rojters.

U saopštenju Zavoda se navodi da je epicentar zemljotresa bio 68 kilometara istočno od grada Peruđe, na dubini od 1,5 kilometara.

Televizija RAI je objavila da je potres bio tako jak da je razbudio stanovnike Rima, koji su prijavili da su osetili kako se tresu zidovi.

Nešto blaži zemljotres, od 6,4 stepeni po Rihteru, potresao je isto područje kod Peruđe i u srijedu, a osjetio se čak i u Rimu.

Prije dva mjeseca je zemljotres na istom području sravnio sa zemljom nekoliko manjih gradova, pri čemu je poginulo gotovo 300 ljudi.

Foto: Amichai Stein/Twitter