BanjalukaLive

Fri04272018Napadač rođen u Britaniji, IS tvrdi da je njen "vojnik"

london yay2402

Britanska premijerka Tereza Mej izjavila je da je muškarac koji je izveo napad ispred parlamenta u Londonu rođen u Britaniji. Dodala je da je tokom noćašnje racije uhapšeno osam osoba. Amak, "agencija" IS koja propagira tu terorističku agenciju, objavila je da je napadač "vojnik Islamske države".

Prenijela je da je je obavještajna služba Mi5 imala saznanja o njemu, tj. da je već jednom bio pod policijskom istragom. On je bio ispitivan u vezi sa mogućom vezom sa ekstremnim teroristima, ali je tada utvrđeno da je periferna figura, prenosi N1.

U napadu u Londonu ubijeno je pet osoba - napadač, policajac i troje građana. Napadač je najprije pokosio ljude na mostu automobilom, a zatim se zaputio ka zgradi parlamenta s nožem u rukama. Policija ga je ubila.

Povrijeđeno je oko 40 osoba, među kojima su i tri policajca.

Laburistički lider Džeremi Korbin saopštio je da su među povrijeđenima ljudi 10 nacionalnosti.

Predrag Petrović, direktor Beogradskog centra za bezbednosnu politiku, kaže da je Velika Britanija očekivala napad poput ovog koji se desio u Londonu u srijedu. Prema nekim procjenama, 13 napada je spriječeno u poslednjih nekoliko godina, dodao je.

Foto: YAYimages