BanjalukaLive

Sun04222018Na pomolu rivalstvo Makrona i Merkelove?

alt

Iza osmijeha zbog obnovljene dinamike francusko-njemačkih odnosa i Evrope, na pomolu je rivalstvo Emanuela Makrona i Angele Merkel u vezi sa vođstvom u Evropi, ocjenjuje agencija Frans pres.

"Diplomatski puč" koji je ove nedjelje organizovao novi francuski predsjednik pozivajući američkog predsjednika Donalda Trampa na državni praznik kao i nedavna posjeta ruskog predsjednika Vladimira Putina Francuskoj, predstavlja primjer preraspodele uloga liderstva u Evropi, navodi francuska agencija.

"Francuska je ponovo u igri", ocjenio je Žan-Dominik Đulijani, predsjednik Fondacije Šuman, specijalizovane za evropska pitanja.

Njemačka kancelarka je nekoliko godina bila dominantna na evropskoj diplomatskoj sceni.

Merkelova je bila najviše citirana u anglosaksonskim medijima poslije odluke Velike Britanije da istupi iz članstva u EU, potom poslije izbora Trampa u SAD u kojima je predstavljena kao "novi lider slobodnog svijeta" nasuprot rastućem populizmu i autoritarizmu.

Sama njemačka kancelarka ne voli da je na taj način gledaju. Njena dominantnija uloga u Evropi više je rezultat situacije nego njene volje za tim, navela je francuska agencija.

Doskorašnji francuski predsjednik Fransoa Oland, suočen sa ekonomskim problemima u zemlji i sve većom nepopularnošću, nije imao dovoljno prostora da se glas Francuske čuje prilikom rješavanja nekih pitanja u Evropi.

Velika Britanija se zbog Bregzita sama udaljila kao mogući lider u Evropi, dok je Poljska kritikovana zbog autoritarizma, a Italija i Španija ekonomski su oslabljene.

Dolaskom Makrona na vlast u Francuskoj, uloga lidera može se promijeniti.

Njemački diplomatski izvori rekli su da su iznenađeni dolaskom Trampa u Pariz. List Špigl ocjenio je da je Makron tim gestom želio da "laska Trampu, ali i da provuče zamisao da je mogući lider u Evropi".

Makron je odlučio da Trampa "vrati i krug" da ne bi bio izolovan, dok je Angela Merkel zauzela čvrst stav prema američkom predsjedniku kojeg stalno kritikuje zbog protekcionizma ili odluke da se SAD povuku iz međunarodnog sporazuma o klimatskim promjenama.

Mediji u Švajcarskoj ocjenjuju da bi Makron mogao da zamijeni njemačku kancelarku, koja se ne bi tome protivila jer se priprema za parlamentarne izbore i ne želi da samo Njemačka "drži uzde Evrope".

AFP zaključuje da će "trenutak istine" o vodećoj ulozi u Evropi biti tek poslije izbora u Njemačkoj zakazanih u septembru.

Izvor: RTS; Foto: Youtube printscreen