BanjalukaLive

Wed05232018Madrid smijenio čitavo rukovodstvo Katalonije

katalonija yt0310


Španska Vlada je odlučila da smijeni čitavo rukovodstvo Katalonije i zatražila je prijevremene izbore u toj autonomiji, izjavio je premijer Španije Marijano Rahoj nakon sjednice Savjeta ministara.

Španski premijer je saopštio da Madrid nije želio da upotrebi član 155. Ustava kojim se ograničava samouprava Katalonije, ali je morao.

Madrid ne ograničava autonomiju Barselone, već samo smenjuje rukovodstvo koje je izašlo iz zakonskih okvira.

„Zatražićemo od Senata da donese sljedeću odluku: prvo, da smijeni predsjednika Vlade Katalonije, potpredsjednika i ostale savjetnike koji su deo toga“, objavio je Rahoj, prenosi Sputnik.

„Ne suspenduje se ni autonomija, niti samouprava Katalonije. Smjenjuju se ljudi koju su tu autonomiju stavili iza zakonskih okvira, Ustava i statusa (Katalonije)“, dodao je on.

Rahoj je dodao da će Madrid u narednih pola godine održati izbore u Kataloniji i suspendovati nadležnosti šefa regiona.

Vlada Španije će svoju odluku predati Senatu na usvajanje koji će donijeti konačnu odluku.

Premijer je siguran da će katalonska kriza biti riješena.

„Imamo četiri cilja: uspostaviti zakon, vratiti se u normalnost i kohabiticiju, obnoviti ekonomiju i održati izbore“, izjavio je Rahoj.

Član 155 samo je jedna od nekoliko opcija koje španski premijer Marijano Rahoj ima u cilju zaustavljanja katalonskih separatista.

Vlada bi takođe mogla da uvede vanredno stanje i uvede zabranu kretanja i okupljanja u Kataloniji prema drugim zakonima iz 2015, mogao bi da proglasi i krizu nacionalne bezbjednosti i zatraži ovlašćenja poput donošenja zakona dekretom.

Foto: YouTube/ScreenShot