BanjalukaLive

Sat02242018Katalonija: Dijalog prije nezavisnosti

katalonija yay2809


Katalonski lider Karles Pudždemon zatražio je podršku za dijalog sa Madridom prije nego što Katalonija proglasi nezavisnost, navodeći da bi takav slijed poteza bio odgovoran. Pudždemon je, takođe, rekao da postoji hitna potreba da se smanji napetost, kao i da će Katalonci razmotriti mogućnost međunarodnog posredovanja u procesu rješavanja krize u Španiji.

Pudždemon, od koga su radikalne pristalice katalonske nezavosnosti očekivale proglašenje nezavisnosti, ipak je prednost dao pokušaju da se politička kriza nastala poslije nedavnog referenduma o nezavisnosti riješi pregovorima sa Madridom, iako iz španske prestonice, bar za sada, nema nikakvih reagcija na njegov poziv.

Katalonski lider je, tokom jednočasovnog govora, zatražio od katalonskog parlamenta da mu da mandat da proglasi nezavisnost Katalonije, ali je i zatražio da se suspenduju efekti proglašenja nezavisnosti kako bi počeo dijalog za Španijom.

"Danas, povlačimo odgovoran potez u korist dijaloga", rekao je katalonski lider. Poslanici stranke CUP jedini nisu aplaudirali katalonskom lideru. Dio te stranke, Aran ocijenio je Pudždemonov prijedlog kao "izdaju".

Neposredno pred početak Pudždemonovog govora, španski premijer Marijano Rahoj nagovijestio je da će se pozvati na Član 155 Ustava, koji centralnoj vladi omogućava da preuzme kontrolu kad autonomnim regionom ukoliko taj region "ne ispunjava obaveze koje proističu iz Ustava i ostalih zakona, te ako djeluje u suprotnosti sa interesima Španije".

"Nismo kriminalci i nismo ludi. Mi smo normalni ljudi... Nemamo ništa protiv Španije... Ovaj odnos ne funkcioniše godinama i sada je stanje neizdrživo", rekao je Pudždemon, koji je ove rečenice izgovorio na španskom jeziku, očigledno obraćajući se, prije svega, protivnicima katalonske nezavisnosti.

Situacija u Španiji, poslije obraćanja katalonskog lidera, nije ni za jotu manje složena nego što je bila prije Pudždemonovog ulaska u parlament, prije svega jer ostaje nejasno šta će, u danima koji slijede, učiniti lideri u Barseloni, ali i na koji će način uzvratiti vlasti u Madridu.

Neposredno poslije referenduma, Pudždemon je obećao Kataloncima da će u roku od 48 sati proglasiti nezavisnost, ali je od toga odustao, čini se, zahvaljujući porukama koje su mu uoči zasjedanja parlamenta prenijeli evropski zvaničnici, uključujući i predsjednika Savjeta Evrope Donalda Tuska.

Tusk je upozorio Katalonce da "različitosti ne mogu i ne smiju voditi ka konfliktu, čije bi posljedice bile loše i za Katalonce i za Španiju, ali i za ostatak Evrope".

Tokom Pudždemonog govora, na ulicama Barselone okupile su se hiljade pobornika nezavisnosti, a u centra grada i u okolini parlamenta bile su raspoređene brojne jedinici španske policije.

Nisu zabilježeni ozbiljniji incidenti.

Izvor: RTS, Foto: Ilustracija/YAYimages