BanjalukaLive

Fri05252018Blamaža: HRT proglasio BiH članicom EU

screenhrt

Hrvatska nacionalna televizija svrstala je Bosnu i Hercegovinu među države članice Evropske unije u centralnom dnevniku izveštavajući o rezoluciji o kojoj se glasalo u Generalnoj skupštini Ujedninjenih nacija.

Kako prenosi portal Index.hr, u opširnom obrazlaganju o izostanku hrvatskog glasa za rezoluciju kojom se Amerika poziva na odustajanje od odluke o Jerusalimu kao prestonici Izraela, spiker je nabrojao „članice“ EU koje su bile uzdržane prilikom glasanja i među njima naveo Bosnu i Hercegovinu, koja nije članica.

„Među članicama EU, sedam je zemalja bilo suzdržano. Hrvatska, Češka, Poljska, Mađarska, Letonija, Rumunija i BiH“, pojasnili su.

Kako navodi hrvatski portal, neko bi pomislio da se novinar zabunio, ali HRT se potrudio da pojača svoj prilog i grafikom koja je prikazivala kartu na kojoj su obojili „članice“ Evropske unije, gdje su obojili i Bosnu i Hercegovinu.

BiH je bila uzdržana prilikom glasanja, ali svejedno nije dio EU.Prilikom glasanja u Generalnoj skupštini UN povodom Trampove odluke o Jerusalimu, Hrvatska je bila jedna od tridesetak zemalja koje nisu glasale za rezoluciju kojom se SAD poziva da odustane od svog nedavnog priznanja Jerusalima kao izraelske prestonice.

Od 193 zemlje članice UN, 128 su glasale za rezoluciju kojom se osuđuje odluka koju je 6. decembra objavio Donald Tramp.

Hrvatska, kako podsjeća hrvatski portal, nije bila među njima jer je ostala uzdržana.

Od zemalja EU, tako su glasale još i Češka, Mađarska, Poljska i Rumunija, dok se Letonija nije pojavila na glasanju.

Ostale članice bile su za rezoluciju, prenosi Tanjug.