BanjalukaLive

Mon05212018Gvineja Bisao demantovala priznanje Kosova

gvineja bisao pixabay1711


"Ja sam zaista iznenađen situacijom što se tiče Kosova. Zaista nisam vidio nijedan papir koji govori o priznanju Kosova", rekao je premijer Gvineje Bisao na zajedničkoj konferenciji za novinare sa šefom srpske diplomatije Ivicom Dačićem.

Naglasio je da Gvineja Bisao podržava teritorijalni integritet i suverenitet Srbije.

Dačić je rekao da je htio da javnost od predsjednika Vlade Gvineje Bisao čuje da ta država nije priznala nezavisnost Kosova i da je to potvrda da se na spisku zemalja koje su priznale nezavisnost Kosova, a koje ističe Priština, nalaze i one zemlje koje nikada nisu priznale Kosovo.

Naglasio je da na spisku tih zemalja koje ističe Priština, pored Surinama, treba precrtati i Gvineju Bisao, prenosi RTS.

"Mislim da je bilo važno da vi to čujete, da ne ispadne da sada mi lažemo svjetsku javnost. Mogli ste iz prve ruke da čujete šta kaže predsjednik Vlade Gvineje Bisao", rekao je Dačić.

Upitan koliko je država priznalo Kosovo, Dačić kaže da se ne bi usudio da definiše tačan broj zemlja koje su priznale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

"Kao što ste vidjeli i u ovom slučaju, postoji veliki broj zemalja za koje se apsolutno samo proizvoljno zna na osnovu informacija objavljenih na sajtu takozvanog ministarstva spoljnih poslova Kosova", kaže Dačić.

Što je sigurno je, navodi, da Nigerija, Uganda, Južni Sudan, Trinidad nisu priznali nezavisnost Kosova.

Naveo je i da je prije nekoliko dana na sjednici Savjeta bezbjednosti UN američkim predstavnicima, koji kažu da je 110 zemalja priznalo Kosovo, "došapnuo" da to nije istina.

Upitan da li je riječ o široj akciji preispitivanja priznanja Kosova budući da je Surinam nedavno povukao odluku o priznanju Kosova, Dačić kaže da nemamo za cilj da sada planski radimo na tome da eliminišemo priznanja koja su razne države imale kad je riječ o Kosovu, ali da nije slučajno da se razgovara sa predstavnicima zemalja kako bi se vidjelo koji su njihovi stavovi.

"Pitao sam ministra spoljnih poslova Fidžija, on je pola sata pričao da nisu priznali Kosovo, poslije tri sata me zvao i rekao da ipak jesu. Ali možete da zamislite koliko je to važna odluka kad jedan ministar spoljnih poslova ne zna da je on tu odluku doneo, ne neko drugi, nego on", rekao je Dačić.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare i Dačić i gost iz Gvineje Bisao, koja nije podržala ni prijem Kosova u Unesko i bila je uzdržana kada se o tome glasalo 2015. godine, istakli su dugogodišnje prijateljske veze dvije države još iz vremena SFRJ i Tita i saglasili se da treba obnoviti saradnju i osnažiti međusobne odnose.

Dačić je rekao da je na zajednički ručak sa premijerom Gvineje Bisao pozvao i Titovog unuka, Jošku Broza.

"Tome se naš gost obradovao. Više se slikao sa njim nego sa mnom", dodao je kroz smijeh Dačić.

Prema pisanju sajta na kojem vlasti u Prištini broje zemlje koje su priznale jednostrano proglašenu nezavisnost, Gvineja Bisao je "priznala Kosovo" 14. januara 2011. godine.

Kosovsko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je, tada, da je Gvineja Bisao 74. država koja je priznala nezavisnost Kosova.

Površina Gvineje Bisao je 36.125 kilometara kvadratnih. Prema procjeni iz 2010, ta afrička država je imala 1.647.000 stanovnika. Glavni grad je Bisao, u kom živi četvrtina stanovništva.

Nezavisnost od Portugalije Gvineja Bisao stekla je 1974. godine.

Nedavno je država Surinam povukla priznanje Kosova kao nezavisne države, a ta odluka je donijeta 27. oktobra 2017. godine.

Prethodno je 2013. godine afrička država Sao Tome i Prinsipe poništila priznavanje Kosova, jer odluka prethodne koalicione vlade te zemlje nikada nije usvojena u skupštini.

Priština tvrdi da je daleko veći broj zemlja priznao samoproglašenu nezavisnost Kosova od zvaničnih 106, prenosi RTS.

Foto: Pixabay/Ilustracija