BanjalukaLive

Tue02202018Godišnjica masakra u Norveškoj

brejvik_pritvor

U Norveškoj se danas obilježava godišnjica od napada Andersa Beringa Brejvika koji je 22. jula prošle godine ubio 77 ljudi, uglavnom adolescenata, što je najveći masakr u toj zemlji od Drugog svjetskog rata.

U znak sjećanja na žrtve, norveški premijer Jens Stoltenberg položiće vijenac u blizini zgrade vlade u Oslu, gdje je Brejvik postavio bombu i usmrtio više ljudi. Potom će prisustvovati misi, poslije čega će održati govor na ostrvu Utoja, gdje je Brejvik ubio više od 60 učesnika kampa mladih laburista.

Manifestacije u znak sjećanja na poginule biće održane širom Norveške. Norveški muzičari održaće komemorativni koncert na kojem bi trebalo da učestvuje i poznati američki muzičar Brus Springstin, prenosi Beta.

Minutom ćutanja biće odata pošta poginulima, a danski premijer Hele Torning-Šmit će na Utoji takodje održati govor.

Anders Bering Brejvik je 22. jula prošle godine usmrtio 77 ljudi pošto je postavio bombu u blizini zgrade norveške vlade, poslije čega je preobučen u policajca otišao na ostrvo Utoja nedaleko od Osla gdje je nasumice počeo da puca na učesnike ljetnjeg kampa mladih laburista.

Suđenje Brejviku počelo je 16. aprila u Oslu, a nekoliko dana kasnije je taj 33-godišnjak bez izraza bilo kakvih emocija detaljno opisao kako je na Utoji 75 minuta pucao na mlade laburiste.

Suđenje Brejviku je završeno 22. juna, a presuda bi trebalo da bude izrečena 24. avgusta.

(BLLIVE)