BanjalukaLive

Thu04262018General Ivašov: Budućnost dolazi sa Istoka

bombardovanje youtube1010

"Rušenje Jugoslavije je bio unaprijed isplaniran dio jedne sveobuhvatne geopolitičke operacije, za šta su bili određeni značajni finansijski resursi. Krajem osamdesetih od naših obavještajaca sam dobijao informacije da katolička crkva nikako ne želi da na Balkanu dominira pravoslavlje", kaže general-pukovnik Leonid Ivašov, prenosi portal "Sputnjik".

Od 1996. do 2001. general Ivašov bio je načelnik Uprave za spoljne poslove u Ministarstvu odbrane Ruske Federacije.

"Ja sam od naše obavještajne službe dobio informaciju da se sprema kopnena intervencija, jer vazdušni udari nisu postigli zadovoljavajući uspjeh. Interesantno je da nijedna od kopnenih vojski evropskih zemalja nije željela da u ovu operaciju ide u prvom ešalonu. Amerikanci i Englezi o tome nisu razmišljali uopšte, Nijemci takođe nisu željeli, čak je tim povodom i Gerhard Šreder zvao Borisa Jeljcina. Izvršen je bio pritisak na Mađare i Poljake, ali ni oni nisu pristali", tvrdi Ivašov i objašnjava kako SAD i NATO podrivaju ovaj dio svijeta.

"Lično imam podatke kako se Đukanović našao u zoni interesovanja američkih specijalnih službi. Znam i zašto je on podlegao pritiscima. Imao sam prilike da čujem tonski zapis njegovog razgovora sa Medlin Olbrajt. Ja, recimo, nikome ne bih dozvolio da mi se tako obraća. On je skoro na koljenima stajao pred tom strašnom ženom i molio za oprost. On se u tim razgovorima zaista nije držao kao muškarac", ističe ruski general.

Komentarišući sadašnje svjetske tokove, Ivašov navodi da se situacija drastično mijenja.

"Danas na svjetsku scenu dolazi nova Kina, stvaraju se nove konture međunarodnog poretka, tu su Evroazijski savez, Šangajska organizacija i BRIKS. Danas Kina potpuno potiskuje SAD, prestali su da kupuju američke obveznice, juan postaje svjetska valuta", smatra Ivašov i dodaje:

"Naravno, nameće se pitanje čije će duhovne vrijednosti dominirati u novom svijetu? Kineske vrijednosti su specifične, nisu univerzalne, njih će teško prihvatiti Indija i islamski svijet, možda Latinska Amerika i Afrika u veoma malom stepenu. Zbog toga će u novom svijetu pravoslavno-slovenski i evroazijski kulturno-civilizacijski kod i sistem vrijednosti biće veoma prihvaćeni. Zato vam ne treba NATO, treba da mislite o budućnosti koja dolazi sa Istoka", zaključuje general Ivašov.

Foto: Youtube/ScreenShot