BanjalukaLive

Wed04252018"Banjalučki gerilci" objavili čitulju za Kastra

castro youtube2811

Kraj ere Fidela Kastra nameće pitanje o budućnosti kubanskog jednopartijskog sistema, ali i o tome ko će zamijeniti stariju generaciju revolucionara, s obzirom na to da je i njegov brat Raul najavio povlačenje, ocjenjuje AFP.

Bivši kubanski predsjednik Fidel Kastro, revolucionarni vođa koji je izgradio komunističku državu na pragu SAD i 50 godina prkosio američkim naporima na njegovom svrgavanju, preminuo je u petak uveče u 91. godini.

Fidelov brat Raul (85) najavio je da će se povući sa političke scene poslije kongresa Komunističke partije 2018. i istakao kao svog nasljednika vicepremijera Kube Migela Dijaza Kanela (56), koji je prvi visokorangirani lider koji nije učestvovao u Kastrovom revolucionarnom pokretu kada je smijenjen diktator Fulhensio Batista 1969.

Analitičari predviđaju borbu između "tvrde linije" Kastrovih pristalica i "naprednijih" članova režima.

"Očekivanja većine Kubanaca, kada je riječ o promjenama, sve više će rasti. Fidelova smrt otvoriće vrata većim sukobima i konfrontacijama između ove dvije struje. Raul će imati mnogo više prostora, ali i njegovi politički rivali", smatra jedan od analitičara. Disidentkinja Mirijam Leja rekla je da bi smrt Fidela Kastra mogla da donese prednost nad tvrdokornim sektorom stare garde.

"Ima šanse da otvorimo društvo još više i da napredujemo brže sa reformama", rekla je ona, prenosi "Glas Srpske".

Od kada je preuzeo mjesto predsjednika 2008. godine Raul Kastro je diskretno radio na "defidelizaciji" rukovodstva države, izjavio je jedan zapadni diplomata koji je nekoliko godina živio u Havani.

"Cijeli život je posvetio ulozi režimskog "tvrdolinijaša, ali on se u stvari trudio da prati pragmatična dešavanja, a protiv ideologije za koju se Fidel zalagao", rekao je diplomata. Prema njegovim riječima, Kubanci su se "pokrenuli" ranije.

"Oni su sahranili Fidela mnogo ranije i odavno gledaju u budućnost. Za njih je Fidel ništa više od veličanstvene uspomene", rekao je on i dodao da je "post Fidel era" započela još 2006. godine, a da je trenutno bitno šta će se dešavati poslije ere Raula Kastra.

Mnogi građani Kube izjavili su da će uvijek u srcu nositi Fidela, ali i da se raduju budućnosti.

"Najveći gubitak osjećaju osobe povezane sa Fidelom", rekao je politikolog i direktor kubanskog magazina "Temas" Rafael Ernandes i dodao da to važi i za "one koji ga podržavaju i za one koji ga smatraju uzrokom svim problema".

Analitičari ocjenjuju da je Kuba sada na raskrsnici, ali i da će se Raul suočiti sa izazovima koje donose ekonomske i političke promjene. Raul je posljednjih godina nadzirao postepene ekonomske reforme.

"Poslije smrti Fidela Kastra reforme će dobiti zamah, a bez Fidelove harizme pozicija Komunističke partije zavisiće od ekonomskih rezultata", ocijenio je stručnjak sa univerziteta u Teksasu Arturo Lopes Levi.

Na Kubi je juče počela devetodnevna žalost povodom smrti revolucionarnog vođe, koja će se završiti 4. decembra, kada će njegova urna biti položena u gradu Santijago de Kuba.

Na Univerzitetu u Havani, na kojem je on studirao, stotine studenata vikalo je "Ja sam Fidel". Prodaja alkohola je zabranjena, zastave su spuštene na pola koplja i otkazani su svi koncerti. Masovni mitinzi u čast Kastra planirani su na Trgu revolucije u kubanskoj prestonici, kao i u gradu Santijago na istoku zemlje.

Novine na ostrvu, na kojem živi 11 miliona ljudi, odštampane su crnim mastilom u znak žalosti zbog Kastrove smrti, umjesto uobičajenog crvenog koje je obilježje zvaničnog dnevnog lista kubanske Komunističke partije "Grenma" i plavog mastila lista komunističke omladine "Buntovna omladina".

"Nismo bili samo siromašni. Živjeli smo u bijedi. Onda je došao Fidel i revolucija. On mi je dao osjećaj da sam čovjek. Sve mu dugujem", kaže 60-godišnji Rafael Urbaj, koji se sjeća da je ranu mladost proveo na ostrvu udaljenom od kubanske obale na kojem nisu imali pitku vodu.

Sestra neće na sahranu

Sestra Fidela Kastra, Huanita Kastro, koja živi u Majamiju, neće prisustvovati njegovoj sahrani na Kubi.

"Povodom glasina da ću doći na Kubu na sahranu, želim da kažem da se nikad nisam vratila na to ostrvo, niti to planiram da uradim", rekla je ona. Huanita Kastro, koja se protivila vladavini Fidela Kastra, navela je i da kao Fidelova sestra prolazi kroz gubitak kroz koji prolazi svako ko je izgubio "nekog s kim je u krvnom srodstvu". Ona živi u Majamiju od 1964, a poznata je i njena izjava da je sarađivala sa CIA kako bi svrgnula Fidela Kastra.

Sličnost sa Svetim Savom

Da nije bilo Fidela Kastra, danas bi i u Patagoniji govorili engleski, rekao mi je u Havani Gabrijel Garsija Markes, izjavio je srpski režiser Emir Kusturica povodom smrti dugogodišnjeg predsjednika Kube. Vijest o smrti Kastra srpskog reditelja zadesila je u Argentini.

"Nikada nije iznevjerio narod, kada izuzmemo brod na koji je natovario lopove i poslao ih u Majami, stajao je uvijek iza njega. Fidel i Sveti Sava su imali jednu sličnost. Obojica su udoban život i komfor zamijenili za život koji je, usljed takvih ideja, učinio da se pravo na ishranu, pravo na život, ne može zamijeniti za život humanitarnog prava, pod kojim mnogo malih naroda izdiše", naveo je Kusturica.

Čitulja

I čitaoci "Glasa Srpske" oprostili su se od kubanskog vođe Fidela Kastra. U čitulji koju su mu posvetili napisali su: Posljednji pozdrav komandantu koji nas nije izdao zime '86.

Brate Fidele, mi ti se klanjamo, vidimo se gore.

Tvoji gerilci: Stevo Sladojević, Vlado Ljevar, Brane Joldžić, Goran Vujaković, Nebojša Ćetković, Dušan Arsenijević i Nikša Vučinić.

Foto: YouTube/ScreenShot