BanjalukaLive

Wed04252018B4 umjesto NATO: Rusija formira Balkansku četvorku?

nato rusija yay0912

Visoki funkcioner vladajuće Jedinstvene Rusije Sergej Železnjak založio se za formiranje saveza vojno neutralnih suverenih država na Balkanu, koji bi obuhvatio Srbiju, Crnu Goru, Makedoniju i Bosnu i Hercegovinu.

"Mi smo spremni za konstruktivnu i svestranu saradnju usmjerenu na pružanje podrške vanblokovskom statusu Srbije, Crne Gore, Makedonije i Bosne i Hercegovine, i razvoju teme vojne neutralnosti 'Balkanske četvorke' na međunarodnoj političkoj sceni", rekao je Željeznjak u intervju ruskom portalu na srpskom jeziku "Ruska reč".

On je ocijenio da rukovodstvo EU u donošenju odluka vezanih za razvoj "ove integracione tvorevine" ne postane svjesno prioriteta nacionalnih interesa zemalja članica i zemalja kandidata, uključujući i balkanskih zemalja, "onda i sama budućnost EU može biti ozbiljno dovedena u pitanje".

"Nažalost, do sada su se predstavnici EU pridržavali pogrešne prakse koja je podrazumijevala da zemlje kandidati obavezno moraju postati članice NATO na putu evropske integracije", rekao je Železnjak koji je i član Komiteta Državne Dume za međunarodne poslove, prenose beogradski mediji.

Po njegovoj ocjeni, tako se danas Srbiji i Crnoj Gori "nasilno nameću" neprihvatljivi koraci usmjereni na ulazak u vojni blok NATO "iako je on za njih agresor".

Železnjak je podsjetio da je predsednik Rusije Vladimir Putin prvi put u istoriji savremene Rusije definisao u Koncepciji spoljne politike poštovanje "izbora evropskih država koje nisu članice vojnih alijansi i daju stvarni doprinos bezbednosti i stabilnosti u Evropi", kao i spremnost Rusije "za konstruktivnu i svestranu saradnju sa njima".

"Ta odredba se u punoj mjeri odnosi na našu saradnju sa odgovornim patriotskim snagama Srbije, Crne Gore, Makedonije i Bosne i Hercegovine i na pružanje podrške temi vojne neutralnosti 'Balkanske četvorke' na međunarodnom nivou, a samim tim i u saradnji sa novom američkom administracijom", naveo je Železnjak.

Foto: Ilustracija/YAYimages