BanjalukaLive

Mon05212018Lavirint sačinjen od 250.000 knjiga

lavirint_knjige

Veliki lavirint, sačinjen isključivo od knjiga, biće uskoro postavljen u britanskoj prestonici u okviru Londonskog festivala 2012. koji se održava paralelno sa Olimpijskim igrama.

Impresivna skulptura u obliku lavirinta biće instalirana u Sautbenk centru, jednom od vodećih evropskih centara umjetnosti. Djelo je brazilskih umjetnika Markosa Saboje i Gvaltera Pupa, ali će ga „graditi" dobrovoljci koristeći oko 250.000 knjiga.

Očekuje se da na površini od blizu 500 kvadratnih metara nikne lavirint čiji će zidovi biti visoki oko četiri metra i koji će kriti razna iznenađenja.

Na malim ekranima, instaliranim duž čitave konstrukcije, biće emitovane umjetničke slike i citati iz knjiga. Razni autori će čitati dijelove iz svojih knjiga „dajući život projektu preko usmene tradicije".

Umjetnici se nadaju da će posjetioci otkriti nove teksture, slike i emocije dok budu bukvalno uronjeni u svijet od knjiga.

Na kraju izložbe, svako će moći da ponese kući knjigu po izboru. Projekat u Londonu biće dostupan publici od 31. jula do 26. avgusta.

(RTS)