BanjalukaLive

Sat05232015

Back Zanimljivosti Hiljade slijepih miševa privlači turiste


Hiljade slijepih miševa privlači turiste

Pećine u kojima je skrovište pronašlo stotine hiljada slijepih miševa svakodnevno privlače brojne turiste u Novi Meksiko (SAD).

slmisevi1-2912

Prije nego zađe sunce, na desetine turista svakodnevno se sjati u pećine Karlsbed. Svi oni dolaze ne bi li prisustvovali spektakularnom letu hiljada slijepih miševa koji tada izlaze iz pećine i kreću u potragu za hranom.

Ove pećine "čuvaju" oko četristo hiljada slijepih miševa, među kojima se razlikuje čak šesnaest vrsta. To ovaj prizor čini još vrednijim jer slijepi miševi iz godine u godinu postaju sve ugroženija vrsta, prenosi AP.

Zaraza koja je kobna po slijepe miševe širi se od 2006. godine iz Njujorka, preko SAD i Kanade. Procjenjuje se da je do sada uginulo pet i po miliona slijepih miševa.

Kako bi uživali u nesvakidašnjem prizoru turisti ovdje dolaze svake večeri od maja do sredine oktobra. Kada se odluče da prisustvuju ovakvim obilascima moraju poštovati i određena pravila.

slmisevi2-2912

Glen Rejnolds, zaposlen u upravi ovog nacionalnog parka, redovno obavještava turiste kada je pravi trenutak da naprave posljednju fotografiju prije nego što ugase foto aparate, kako ne bi uznemirili male letače.

Kada dođe pravi trenutak, slijepi miševi se u roju pojave iz pećina i poput crne sjenke rasplinu se nebom.

Slijepi miševi su naši prijatelji, oni se ne pletu u duge kose kako se to obično misli, objašnjava Rejnolds, nisu sasvim slijepi i ne napadaju turiste da bi im sisali krv. Ukoliko žele, posjetioci mogu kupiti slijepog miša za pet dolara, obavezujući se ugovorom da će voditi računa o njemu i poštovati brojna pravila.

(B92)

 

Demofest