BanjalukaLive

Wed05232018Više od 21.000 dolara skupljeno za dokumentarac o Vladi Divljanu

alt

Internet kampanjom za finansiranje projekata, za samo 13 dana, prikupljeno je 21.670 dolara, što je više od polovine potrebnih sredstava za završetak snimanja dokumentarca o Vladi Divljanu – "Nebeska tema", saopštila je producentska kuća "Starhil", a prenosi "Politika".

Novac za završetak filma prikuplja se na platformi "Indigogo", a ovaj vid finansiranja, u kom pojedinci daju priloge, jedan je od standardnih načina za prikupljanje sredstava za nezavisne filmove u svijetu.

Ukupan iznos od 39.000 dolara neophodan je za preostalih 14 snimajućih dana, nakon čega slijedi montaža i postprodukcija filma. Ukoliko novac putem kampanje za grupno finansiranje bude prikupljen, snimanje se nastavlja 10. juna. Film je do sada podržalo 244 ljudi, a prezentacija na platformi "Indigogo" imala je 21.044 posjeta. Ove brojke se mijenjanju iz sata u sat, a podrška stiže iz Srbije, Hrvatske, SAD, Švajcarske, Njemačke, Rusije, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Danske, Kanade, Holandije, Velike Britanije i još 14 zemalja. Film su pored Vladinih prijatelja podržali Filmski centar Srbije i Centar za kulturu "Vlada Divljan".

"Nebeska tema" scenariste i reditelja Mladena Matičevića je dugometražni dokumentarni film sa elementima igranog filma o umjetniku koji je ostavio vrlo značajan trag na muziku i pop kulturu Srbije i regiona.

U filmu učestvuju značajni autori sa nekadašnjih jugoslovenskih prostora, koji specijalno za ovu priliku snimaju (i u filmu izvode) nove verzije čuvenih Vladinih pjesama: Darko Rundek, Momčilo Bajagić Bajaga, Mladen Juričić Maks, Srđan Gojković Gile iz "Električnog orgazma", Dušan Kojić Koja iz "Discipline kičme", Srđan Šaper i Zdenko Kolar koji su zajedno sa Divljanom činili "Idole", Svetozar Cvetković, Aleksandar Šandorov, Dušan Strajnić ("Strej dog"), Goranka Matić, Momčilo Moma Rajin, Bojana Vunturišević iz sastava "Svi na pod"...

U posljednjih godinu dana snimljeno je 80 posto filma "Nebeska tema" na lokacijama u Beogradu, Zagrebu, Beču, Rovinju i na Braču.

Film je po formi i strukturi sličan glavnom junaku – istovremeno je i dokument i bajka, urban, emotivan i romantičan.


(BLLIVE, foto: YouTube/ScreenShot)