BanjalukaLive

Sun04222018U Rusiji zabranjeno prikazivanje srpskog filma Klip

klip1808

Dugometražni debitantski film "Klip" mlade srpske rediteljke Maje Miloš nije dobio dozvolu za prikazivanje u Rusiji zbog, kako je navedeno, necenzurisanih scena koje štete zdravlju i razvoju djece.

Ministarstvo kulture Rusije odbilo je prikazivanje filma "Klip" u toj zemlji zbog, kako je saopšteno, necenzurisanih psovki, scena sa korištenjem droge, alkohola i materijala pornografskog karaktera, javile su RIA Novosti.

U obrazloženju se navodi da u ovim scenama "učestvuju maloljetnici, što protivrječi normama ruskog federalnog zakona o zaštiti djece od informacija koje donose štetu njihovom zdravlju i razvoju".

"Klip" je od 30. avgusta trebalo da bude distribuisan u Rusiji, ali mu je dozvola uskraćena. To ne znači, navelo je rusko ministarstvo, da distributer ne može ponovo da zatraži dozvolu.

RIA Novosti podsjećaju da je "Klip" u januaru, na vrlo uglednom festivalu u Roterdamu, dobio jednu od tri glavne nagrade.

Film je ove godine osvojio nagradu za najbolji debitantski film na festivalu "Peace and Love" u Švedskoj, kao i glavnu nagradu na međunarodnom festivalu "Sinema Siti", te nagradu Bauer za najbolji film u regionu na Motovunskom filmskom festivalu.

U srpskim bioskopima debitantski film Maje Miloš prikazuje se od 12. aprila.

Radnja filma smještena je u surovo okruženje beogradskih predgrađa, a glavni lik je Jasna - tinejdžerka koja živi u oskudici, otac joj je teško bolestan i "bijesna je na sve i na svakoga, uključujući i sebe".

Zaljubljena je u Đoleta, dečka sa kojim ide u školu, ali ni od tog odnosa ne dobija sve što bi željela.

Turobnu svakodnevicu pokušava da potisne eksperimentisanjem u seksu, drogama i izlascima, sve vrijeme snimajući mobilnim telefonom sebe i ljude koji je okružuju. U tom surovom okruženju, ipak, se rađaju ljubav i nježnost.

(BLLIVE)