BanjalukaLive

Tue04242018Robert De Niro stiže u Sarajevo

deniro youtube1304

Robert De Niro, reditelj i producent, dvostruki dobitnik nagrade Oskar, pet puta nominovan za Oskara, nagrađen priznanjima Zlatni globus, dobitnik je prvog Počasnog Srca Sarajeva za životno djelo za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti.

Najveće priznanje Sarajevo Film Festivala Robertu De Niru će biti uručeno na svečanom otvaranju 22. izdanja Festivala koji se ove godine održava od 12. do 20. avgusta.

– Velika je čast imati Roberta De Nira kao prvog dobitnika Počasnog Srca Sarajeva za životno djelo – rekao je Mirsad Purivatra, direktor Sarajevo Film Festivala.

On je istakao da od trenutka njihovog prvog susreta, prije desetak godina na Tribeca Film Festivalu, počeli su raditi na tome da jednog dana dođe u Sarajevo.

– Taj dan je došao i veoma smo uzbuđeni zbog toga. Kao filmski profesionalac i veliki zaljubljenik u film vjerujem da ovo govorim, ne samo u svoje, već i u ime publike i mojih kolega – istakao je Purivatra.

De Niro će sarajevskoj publici predstaviti film koji će otvoriti ovogodišnji Sarajevo Film Festival. Riječ je o kultnom ostvarenju Martina Scorsesea “Taxi Driver” koji je u čast 40. godišnjice prikazivanja upravo restauriran.

Film će biti prikazan istovremeno u Narodnom pozorištu i Ljetnom kinu gdje će De Niru biti uručeno Počasno Srce Sarajeva pred 3.000 filmskih zaljubljenika. “Taxi Driver” je ocijenjen od kritike, filmskih stvaralaca i publike jednim od najznačajnijih filmova svih vremena. Film je bio nominovan za Oskara u četiri kategorije, uključujući i one za najbolji film, najboljeg glumca (De Niro), osvojio je Zlatnu palmu Festivala u Kanu 1976. godine te dva Zlatna globusa.

Istaknuti glumac će u Sarajevu, za festivalsku publiku i predstavnike medija govoriti o svojoj karijeri u razgovoru, koji će se održati u Narodnom pozorištu, a koji će moderirati Mike Goodridge, bivši urednik prestižnog magazina Screen International i današnji izvršni direktor londonske kompanije Protagonist Pictures.

Goodridge je jedan od selektora programa Kinoscope Sarajevo Film Festivala. Posljednji De Nirovi projekti, koji su u fazi postprodukcije, su “The Comedian” reditelja Taylora Hackforda i “Wizard of Lies” HBO-a u kojem tumači lik Berniea Madoffa i potpisuje izvršnu produkciju.

Sljedeći projekat u kojem ćemo ga gledati su “Hands of Stone” The Weinstein Company i “Bus 657.” Grindhouse Entertainmenta.

Prethodni dobitnici nagrade Srce Sarajeva Sarajevo Film Festivala su, između ostalih, Anđelina Džoli, Benisio Del Toro, Gael Garcija Bernal, Stiv Buscemi i istaknuti i međunarodno priznati i nagrađivani reditelji Atom Egojan, Jafar Panahi, Majk Leij, Bela Tar i Danis Tanović.

Nagradu Srce Sarajeva dizajnirala je francuska dizajnerka i rediteljke Agnes b koja je i pokrovitelj Festivala.

Foto: YouTube/ScreenShot