BanjalukaLive

Wed05232018Ričard Gir: Holivud me ne želi više

alt

Ričard Gir, koji je nekada suvjereno vladao bioskopskim salama, sada tvrdi da ne može da dobije nijednu glavnu ulogu.

Nekadašnji holivudski zavodnik, otkrio je kako ga nijedan studio ne želi zbog njegovog stava prema Kini.

Glumac se već godinama zalaže za prava Tibeta i kaže kako je kineski uticaj sve prisutniji u filmskoj industriji, i da Holivud sve više novca dobija od prodaje karata u tom dijelu svijeta, pa shodno tome on više nije dobrodošao u velikim filmskim ostvarenjima.

Gir, 67, koji je nekada imao glavne uloge u Holivudskim hitovima kao što su "Američki žigolo", "Zgodna žena" i "Oficir i džentlmen", rekao je u intervjuu za jedan američki časopis: "Postoje filmovi u kojima ne smem da se pojavljujem jer će Kinezi reći - Ne želimo film sa njim".

"Skoro sam sam imao sastanak sa ljudima koji su rekli da ako ja dobijem ulogu, niko neće htjeti da im finansira film".

I zaista, posljednji veliki film u kojem je Ričard Gir glumio bio je "Noći u Rodantu" (2008.) i taj film i dalje dobija sjajne kritike.

Glumac je blizak prijatelj sa Dalaj Lamom i još davne 1993. godine je zauzeo jasan stav po pitanju Kine i to prilikom dodjele nagrade Oskar kada je izjavio da je ono što se dešava u Kini "grozno, grozno kršenje ljudskih prava".

Nekoliko godina kasnije, Gir je dobio glavnu ulogu u filmu "Crveni ugao" i tada je shvatio posljedice svojih komentara.

"Svi su bili oduševljeni filmom, dobio sam mnogo ponuda za gostovanje, čak sam bio i kod Opre. Onda mi je jedan dan stigao poziv i rekli su mi samo da ne žele da više dajem intervjue", izjavio je Gir.

Drugom prilikom ga je samo dvije nedjelje prije početka snimanja pozvao jedan kineski reditelj i rekao da ne može da snima film sa njim jer ukoliko pristane on i njegova porodica neće moći više da napuste Kinu, a on neće nikada više moći da radi svoj posao.

Međutim, Gir kaže da nije zainteresovan da glumi Džedaja i slične uloge i da nakon duge i uspješne karijere, koja traje više tri decenije, može to sebi da priušti.

Časopis "Nju Jork Post" je procijenio da glumac vrijedi 230 miliona evra.

"Svaki studio u Holivudu je zainteresovan isključivo za profit. Ja sam zadovoljan što mogu da pravim manje, ali interesantnije i karakterno izazivnije filmove sa nesvakidašnjim scenarijima. Tako da bojkot Holivuda nije uticao značajno na moj život", zaključio je 67-godišnji glumac.

(bktvnews.com, foto: YouTube/ScreenShot)