BanjalukaLive

Sun05202018Preminuo Ljubiša Samardžić

ljubisas youtube1003
Ljubiša Samardžić, legenda jugoslovenskog i srpskog glumišta, preminuo je u 81. godini.

Srpski i jugoslovenski film ostao je bez jedne od poslejdnjih velikih legendi. Nakon duge borbe s teškom bolešću preminuo je Lubiša Samardžić, prenose beogradski mediji.

Legendarni Smoki je bolovao od tumora na mozgu, koji je operisao početkom godine, a situacija se kasnije iskomplikovala zbog hronične limfocitne leukemije, od koje je bolovao duže vrijeme.

Samardžić je rođen 19. novembra 1936. godine u Skoplju. Glumu je učio kod čuvenog Bojana Stupice kao stipendista, a prvu ulogu odigrao u filmu "Igre na skelama".

Već šezdesetih godina prošlog vijeka postao je jedno od zaštitnih lica domaće kinematografije, a nadimak Smoki dobio je po istoimenom liku kojeg je glumio 1963. u filmu "Peščani grad".

Ostaće upamćene njegove uloge u "Bici na Neretvi", gdje se pojavio rame uz rame s tadašnjim svjetskim zvijezdama Orsonom Velsom, Frankom Nerom, Sergejom Bondarčukom, Julom Brinerom, Silvom Koščinom Hardijem Krugerom... ali i brojnim drugim ostvarenjima poput "Sutjeske", "Bombaša", "Ludih godina", "Radom na određeno vreme", Magarećim godinama"...

Ipak, jedna od uloga po kojoj ćemo ga najviše pamtiti je Šurda iz serije "Vruć vetar". Osim te, snimao je i serije "Povratak otpisanih", "kuda idu divlje svinje", "Bolji život", "Policajac sa Petlovog brda", "Jesen stiće dunjo moja"...

Samardžić se bavio i produkcijom i režijom, a posljednju ulogu postvario je u seriji "Miris kiše na Balkanu" 2011. godine, koju je i režirao.
(Foto: Youtube)