BanjalukaLive

Fri04272018Film “Kordun” o Srbima graničarima snima se nadomak Banjaluke

kordun ras srbija1711

Dokumentarno-igrani film “Kordun-zemlja bez ljudi” biće završen do kraja godine, a već naredne biće prikazan na malim ekranima.

Radi se o ostvarenju koje nas vraća unazad 500 godina, a prikazuje život i stradanje Srba graničara, Krajišnika kroz istoriju.

Film se radi u koprodukciji Radio Televizije Republike Srpske i Krajiškog kulturnog centra “Sveti Sava” iz Banjaluke, koji okuplja Srbe izbjegle iz Republike Srpske Krajine i Hrvatske.

Film je podržan i od nadležnih institucija Bosne i Hercegovine, Republike Srpske i Republike Srbije, Zavičajnog kluba Kordunaša Beograd, Srpskog kulturnog društva “Prosvjeta” Zagreb, Srpskog društva “Kordun” Toronto, kao i ostalih krajiških udruženja u rasejanju.

Predsjednik Kulturnog Centra “Sveti Sava” Dragan Krošnjar rekao je da su glavne uloge u filmu dodijeljene glumcima Đurđi Vukašinović i Dušku Mazalici, a priliku da po prvi put zaigraju pred kamerama dobili su i učenici banjalučkih osnovnih i srednjih škola.

Režiju za ovo ostvarenje potpisuje banjalučki reditelj Dragan Blagojević.

"Do sada smo intervjue snimali na prostoru Hrvatske, Srbije i BiH. Sada smo trenutno u Etno selu “Ljubačke doline” nadomak Banjaluke, a iduće sedmice smo i na Čokorskim poljima kod Banjaluke", rekao je Krošnjar.


Ideja filmske ekipe je da se snimi dokumentarni film koji u prvom redu prikazuje težak život Kordunaša kroz vijekove, na granici dva carstva.

Posebno se želi prikazati težak život krajiške majke i njena velika žrtva i uloga u očuvanju porodice, ognjišta i običaja. Film će donijeti priču o bogatoj tradiciji i običajima Kordunaša, te o poznatim ljudima koji su potekli sa ovih krajeva, piše "Blic".

"Naš zavičaj je Kordun, a namjera da ga, onakvog kakvog ga znamo i kakav je bio kroz vijekove, otrgnemo od zaborava i nestajanja i da priču koja je u nama podjelimo sa svima u kojima postoji i najmanji trag i dah Korduna, sa svima koji su našu priču spremni da čuju. Želimo da ispričamo tužnu i, u isto vrijeme, veličanstvenu priču našeg naroda,  priču kojoj dominira patnja, stradanja, tuga i bol", kažu u KKC “Sveti Sava”.

Dug i zavjet

"Ovo je naš dug precima i zavjet potomcima. Svima kojima je Kordun blizak ovo će biti podsjetnik, trag za sva vremena. Oni koji ga ne poznaju čuće priču o Kordunu, zemlji bez ljudi", rekao je Predrag Duduković, autor filma i član UO KKC “Sveti Sava” Banjaluka.