BanjalukaLive

Thu0426201810 nezaboravnih uloga legendarnog Makse

maksa youtube0402

Dragan Maksimović, popularni glumac koji je ostvario više od 60 uloga na televiziji, filmu i pozorištu, svirepo je pretučen krajem 2000. u napadu huligana na stepenicama beogradskog Zelenog venca.

Maksa je preminuo u bolnici nekoliko mjeseci kasnije, 4. februara 2001. godine. Huligani koji su ga pretukli tako da je preminuo samo tri dana prije svog 52. rođendana nikada nisu uhvaćeni i privedeni pravdi.

Maksa je 2006. dobio spomen-ploču na Zelenom vencu, na inicijativu reditelja Gorana Markovića, a njegovo strašno ubistvo ostaje jedna od najvećih tragedija vezanih za umjetnost u Srbiji, piše Mondo.ba.

Podsjetite se sjajne, prerano završene karijere, najpoznatijih ili manje poznatih, ali nezaboravnih uloga.

Raskošni talenat ovog glumca privukao je pažnju Pitera Bruka, koji ga je pozvao da igra mistika Gurđieva u njegovom filmu "Susreti sa izuzetnim ljudima" 1979. godine. Film je u Berlinu bio u konkurenciji za Zlatnog medvjeda, a kritičari su listom hvalili Maksino umijeće.

Maksa kao rudar Misa u "Petrijinom vencu" - naš kolumnista Mladen Nikolić nazvao ga je "emotivcem do nivoa fatalizma, zaljubljenim u violinu, kafanu i rakiju, punokrvnim, živim likom sa svijetlim i tamnim stranama".

Godinu dana kasnije, televizijska publika tada najgledanije domaće serije "Priče iz radionice" zdušno je zamrzila lenjivca Bogoljuba.

Niz sjajnih negativaca nastavio je ulogom u "Šmekeru" 1985, kada je glumio Belog, ozloglašenog dilera i siledžiju, autora kultne replike:

"Vreme čuda" bilo je prilika da Maksa ostvari još jednu sjajnu ulogu.

U "Nožu", bio je omraženi Zulfikar Osmanović, a u "Crnom bombarderu" tumačio je Psiha, koji je uspio da "dozove kišu".

Sredinom devedesetih, Maksa igra u dva kultna filma Srđana Dragojevića. Kratko se druži sa Nikolom u "Mi nismo anđeli", kao raspjevani hipik...

A u "Lepim selima", bio je Profesor, učeni, mudri, tragični lik iz ekipe vojnika koja završava u tunelu.

Poslušajte Profesorovo proročanstvo.

...i pogledajte nezaboravnu scenu kada Gvozden (Bata Živojinović) odlazi kamionom u smrt, a Profesor puca dok mu ne ponestane metaka, zatim baca pušku, pa kacigu...

Posljednji film koji je Maksa snimio bio je "Država mrtvih" Žike Pavlovića, ostvarenje čiju premijeru nisu doživjeli ni glumac, ni reditelj.