BanjalukaLive

Fri05252018Zbog zavisnosti od interneta završili u bolnici

internet yay1612


Sati provedeni za računarom, mobilnim telefonom ili tabletom mnogima su postala redovna aktivnost, međutim, stručnjaci upozoravaju da takvo ponašanje dovodi do štetnih posljedica.

Prvi pacijenti iz BiH kod kojih je dijagnostifikovana zavisnost o internetu i videoigrama stručnu pomoć već su potražili na Klinici za psihijatriju u Tuzli. Specijalista neuropsihijatar Mevludin Hasanović rekao je da su imali nekoliko težih slučajeva, osoba koje su hospitalizovane jer su došle do nivoa psihotičnosti.

- Jedan od njih je bio godinu dana u zatvorenom i samo na internetu, te je došao do zaključka da ne može nikome vjerovati i sve je prijatelje obrisao s “Fejsbuka”, ali je ostao da prati šta drugi rade kroz neku vrstu voajerstva - naveo je Hasanović, prenose sarajevski mediji.

Kod odraslih osoba granica za pretjerano korištenje interneta je pet do šest sati dnevno, dok je kod adolescenata ta granica dva do tri sata. Kada krenu u školu, umjesto da se posvete učenju djeca zavisna o internetu sate provode za mobilnim telefonima igrajući videoigrice.

Negativne posljedice interneta prije četiri godine istraživala je grupa neuropsihijatara i podaci su još i tada bili alarmantni. Hasanović je istakao da su ustanovili da je 14,9 posto mladih koji su učestvovali u istraživanju zavisno o internetu, po međunarodno priznatoj skali, te da je ta zavisnost o internetu uzrokovala depresiju i anksioznost.

I pedagozi u školama su svjesni te zavisnosti i upozoravaju roditelje na sve učestalije probleme koje ona izaziva. Oni ističu da je neophodno da roditelji vrate svoju prirodnu ulogu u vaspitanju i obrazovanju djece, te da ne misle da će određeni uređaji i tehnologije moći zamijeniti tu ulogu.

Foto: Ilustracija/YAYimages