BanjalukaLive

Tue04242018Veliki udar na novčanike građana: Prijeti povećanje svih cijena

kupovina yay1706

Zbog usvojenog Zakona o akcizama, što će "povući" za sobom i nove cijene naftnih derivata u BiH, Republici Srpskoj prijeti talas poskupljenja, možda i najžešći do sada. Zbog povećanja cijena goriva moguće povećanje svih cijena, kako prehrambenih i mliječnih proizvoda, tako i usluga prevoza u Srpskoj.

"Meso će sigurno poskupiti. Gorivo igra veliku ulogu u stočarstvu i, zbog domino efekta, čim skoči cijena goriva, skače i cijena mesa", kaže Mišo Maljčić, predsednik Udruženja uzgajivača svinja RS.

On dodaje da će do poskupljenja doći istog časa kad se formira nova cijena goriva.

"Prvo će krenuti poskupljenje usluga, i to od prevoznika raznih roba, jer njihovu uslugu diktira cijena goriva. Kad ona ode gore, onda svi moraju da povećaju cijene, kako bi namirili štetu", ističe Maljčić, pišu "Večernje novosti".

Da će građani u Srpskoj i te kako osjetiti poskupljenje goriva, svjesni su i u Udruženju za zaštitu potrošača RS.

"Zbog nove cijene goriva, očekujemo veliki udar na novčanike građana u Srpskoj. Poskupiće sve, od gradskog prevoza do namirnica. Ne treba zanemariti i da će viša cijena goriva biti dodatni udar na građane koji sipaju gorivo svaki dan", kaže Dragutin Bošković, član ovog Udruženja.

Vladimir Usorac, predsjednik Udruženja poljoprivrednika mljekara RS, kaže, za "Novosti", da je povećanje akciza ipak najveći udar na poljoprivrednike, a da se to neće baš toliko odraziti na cijene mnogih proizvoda u Srpskoj.

"Ne možemo govoriti o nekom velikom poskupljenju prehrabenih i mliječnih proizvoda kad se u Srpsku sve uvozi. Imate uvoz mlijeka iz Poljske za 70 feninga po litru. Meso i voće i povrće u RS i BiH stiže iz Argentine, Južne Afrike i raznih zemalja Trećeg svijeta. Domaća proizvodnja i poljoprivrednici su uništeni odavno. Povećanje cijene goriva sada je još samo jedan klin u mrtvačkom sanduku poljoprivrede u cijeloj BiH, kaže Usorac.

On dodaje da je povećanje akciza na gorivo smrtna kazna za mnoge poljoprivrednike, kako u RS, tako u BiH.

"Političari su ovom "grobarskom" odlukom pokazali koliko im je stalo do poljoprivrednika i građana uopšte. Bitno je da uvijek štite uvozne lobije koji im pune džepove, a zbog uvoznog lobija godinama unazad političari planski uništavaju domaću proizvodnju", ističe Usorac i dodaje da je zbog sramnih odluka političara samo u Srpskoj od 1996. godine od 17.600 proizvođača mlijeka ostalo njih oko 4.000, a da u cijeloj BiH danas imamo 1.480 sela sa po deset stanovnika!

Zbog ovakvog djelovanja političara, kaže Usorac, i poljoprivrednici će na predstojećim opštim izborima aktivno učestvovati.

"Pojavljivaćemo se svaki dan u gradovima širom Srpske kao udruženje poljoprivrednika i govoriti građanima za koga da ne glasaju na izborima. Spisak loših odluka političara je predugačak, tako da imamo na hiljade argumenata da ih kaznimo na izborima, a da podržimo one koji rade u korist poljoprivrednika i građana", poručio je Usorac, pišu "Večernje novosti".

Foto: Ilustracija/YAYimages