BanjalukaLive

Wed04252018Svaki šesti brak u RS završi se razvodom

razvod_2

Bračni brodolomi u RS sve su učestalija pojava, tako da, prema statistici, u prosjeku svaki šesti brak bude okončan razvodom.

Supružnici jedni drugima leđa okreću najčešće u Banjaluci, što je i očekivano, jer je riječ o najmnogoljudnijoj opštini u RS, a slijede Bijeljina, Prijedor i Teslić.

Statistika pokazuje da od hiljadu sklopljenih brakova "pucaju" gotovo 153, a posebno zabrinjava činjenica da se broj razvoda vrtoglavo povećava, tako da ih je prošle godine zabilježeno 886, a godinu ranije - 517.

Istovremeno, iz podataka Republičkog zavoda za statistiku primjetno je da su mladenci pri izgovoru sudbonosnog "da" sve stariji.

Prosječna starost pri sklapanju braka za mladoženju prošle godine bila je 31,2 godine, a nevjeste su, prilikom izlaska pred matičara, u prosjeku imale 27,4 godine.

"U periodu od 1998. do prošle godine starosna granica sklapanja prvog braka za mladoženju je pomjerena za jednu godinu", ističu u Republičkom zavodu za statistiku, te dodaju da brakovi najčešće "pucaju" kada oni koji su se kleli na vječnu ljubav imaju više od 50 godina.

Pero Barišić, sociolog iz Banjaluke, ističe da su tendencija porasta broja razvoda brakova i kasnog ulaska u bračnu zajednicu produkti savremenog društva.

"Izvor ovakvog fenomena dvostruke je prirode. S jedne strane predstavlja tekovinu demokratskih vrijednosti i individualizma kao vrhovnog postulata današnjice, dok sa druge strane reprezentuje krizu porodice kao osnovne ćelije, a samim tim i cjelokupnog društva", naglašava Barišić.

Demografi navode da je posebno zabrinjavajuća činjenica to što se sve kasnije ulazi u brak.

"Prosječna starost mladoženja i nevjesti u našoj zemlji sve je veća. Razlog se, između ostalog, ogleda u činjenici da je mlado stanovništvo sve više zaokupljeno visokim obrazovanjem, za razliku od ranijih vremena, kada se završavala osnovna ili srednja škola, a zatim se sklapao brak", navode demografi.

Jan Zlatan Kulenović, izvršni direktor Omladinske informativne agencije BiH, ističe da je primjetno da mladi sve kasnije ulaze u brakove, te dodaje da je pitanje finansijske (ne)sigurnosti jedan od razloga za ovakvu situaciju.

"Ambijent u kojem se nalazimo i globalni trendovi nisu 'plus' ni za stupanje u bračnu zajednicu, a mislim da utiču i na trendove koji se odnose na razvode", kaže Kulenović.

Dok se pred matičare sve kasnije odlazi, a pravnici zbog razvoda imaju pune ruke posla, bijela kuga "hara" u mnogim opštinama u RS, ali to mlade ljude, očigledno, ne brine mnogo.

(Nezavisne)