BanjalukaLive

Tue04242018Stanovnici dužni preko guše

kredit0708

Svaki građanin Republike Srpske zadužen je "do guše", u prosjeku sa 1.681 markom kod banaka i mikrokreditnih organizacija. To je više nego duplo u odnosu na prosječnu platu koja iznosi 818 maraka, govore podaci Agencije za bankarstvo RS.

Zaključno sa junom banke u RS su stanovništvu plasirale 1,7 milijardi maraka sredstava, dok su mikrokreditne organizacije u istom periodu obezbijedile građanima 242 miliona kreditnih sredstava!

- U strukturi ukupnih kredita građana najveće učešće imaju krediti za opštu potrošnju koji iznose oko milijardu maraka, sa stopom rasta od dva odsto u odnosu na prošlu godinu. Krediti građana za stambene potrebe iznose 513,3 miliona KM i bilježe rast, takođe, od dva odsto u odnosu na prošlu godinu - rekao je za "Novosti" portparol Agencije za bankarstvo RS Srđan Karalić.

Podizanjem kredita građani uglavnom žele da riješe životne probleme koji ih muče, a u nedostatku mogućnosti da pronađu žiranta često posežu i za pozajmicama od kamatara.

- Uzimanjem kredita građani Srpske uglavnom žele da riješe svoje stambeno pitanje, ili kupe namještaj koji im je neophodan. Međutim, veliki procenat njih podiže kredit u vrijeme godišnjih odmora kako bi otišao na neko putovanje. Poslije toga čitavu godinu "steže kaiš", što je apsolutno neopravdano - smatra sekretar Pokreta potrošača RS Dragovan Petrović.

Prosječna efektivna kamatna stopa komercijalnih banaka za kratkoročne kredite, zaključno sa junom ove godine, iznosi 12,40 odsto, nešto niža u odnosu na prošlu godinu kad je kamatna stopa iznosila 12,64 odsto. Kamatna stopa za dugoročne kredite koje građani uzimaju kod banaka je 10,7 odsto, a ista je na kraju prošle godine iznosila 9,24 odsto!

- Banke kod nas su uglavnom strane, a u odnosu na matične zemlje ovdje kod nas imaju daleko veće kamatne stope. Kad pogledamo prosjek zarada preduzeća u RS vidi se da su banke na čelu, daleko ispred svih, što govori da veoma dobro posluju i imaju veliku dobit - objasnio je Petrović.

Krediti koje su banke u RS prošle godine odobrile pravnim osobama dostigli su vrijednost od 2,5 milijardi maraka.

(Novosti)