BanjalukaLive

Wed04252018Srećan 8. mart!

8.mart0703

Međunarodni dan žena, 8. mart, je nastao kao dan borbe za ekonomsku, političku i socijalnu ravnopravnost žena i muškaraca.

U svijetu se danas obilježava 8. mart - Međunarodni dan žena. Prvi put Dan žena obilježen je 28. februara 1909. godine u SAD deklaracijom koju je donijela Socijalistička partija Amerike.

Ideja za obilježavanjem Međunarodnog dana žena pojavila se početkom 20. vijeka u doba brze industrijalizacije i ekonomske ekspanzije koja je često dovodila do protesta zbog loših uslova rada.

Žene zaposlene u industriji odjeće i tekstila javno su protestovale prvi put 8. marta 1857. godine u Njujorku zbog loših uslova rada i niskih plata.

Demonstracije je rastjerala policija, a žene su dva mjeseca kasnije osnovale sindikat.

Osmomartovski protesti postali su narednih godina tradicija, a najmasovniji su bili 1908. godine kada je 15 000 žena marširalo ulicama Njujorka tražeći kraće radno vrijeme, bolje plate i pravo glasa.

Prva međunarodna ženska konferencija bila je održana 1910. godine u Kopenhagenu u organizaciji Socijalističke internacionale, kada je ustanovljen Međunarodni dan žena, na prijedlog Klare Cetkin, koja je bila član Njemačke socijalističke partije.

Sljedeće godine Međunarodni dan žena obilježen je u Austriji, Danskoj, Njemačkoj i Švajcarskoj.

Demonstracije povodom Međunarodnog dana žena u Rusiji bile su prvi stadijum ruske revolucije.

Nakon Oktobarske revolucije, boljševička feminstkinja Aleksandra Kolontaj nagovorila je Vladimira Iljiča Lenjina da 8. mart postane državni praznik i tokom sovjetskog razdoblja koristio se za obilježavanje "herojstva radnica".

Međutim, u mnogim komunističkim državama taj je praznik izgubio svoju ideološku osnovu i postao je prilika muškarcima da iskažu ljubav i poštovanje prema ženama.

Na Zapadu se Međunarodni dan žena uglavnom prestao obilježavati 30-ih godina prošlog vijeka, ali su ga feministkinje 60. godina ponovno počele obilježavati.

Godine 1975, koja je bila proglašena Međunarodnom godinom žene, UN su zvanično počele obilježavati ovaj praznik.

Danas mnoge organizacije u svijetu, obilježavaju Međunarodni dan žena, a neke nastoje da se izbore da on bude proglašen državnim praznikom.

(Foto: Yayimages)