BanjalukaLive

Tue04282015

Back Društvo Šljive iz Aleksandrovca osvajaju Evropu


Šljive iz Aleksandrovca osvajaju Evropu

sljive18812

Više od 100 radnika ovih dana vrijedno bere šljive na voćnjacima preduzeća "Agro voće" iz Aleksandrovca, kod Laktaša, a ti plodovi plasiraju se u Austriju, odakle se transportuju i završavaju na trpezama žitelja još nekih zemalja EU.

Pored sadnica šljive, zasađenih na površini od oko 70 hektara, ova firma ima i voćnjake kruške viljamovke, koji, od prošle jeseni, pokrivaju površinu od oko 20 hektara. Na voćnjacima je oko 15.500 sadnica viljamovke, te oko 82.000 stabala šljive.

"Agro voće" je osnovano 2008. godine, a do danas je nanizalo brojne uspjehe. U toj firmi, međutim, imaju i ambiciozne planove, koji, između ostalog, obuhvataju dodatna ulaganja, te proširenje proizvodnje, koje će donijeti i nova zaposlenja.

Kada dođe vrijeme berbe viljamovke, biće im potrebno još radnika, što će obezbijediti prihode stotinama porodica.

Dosadašnji rezultati preduzeća "Agro voće" i više su nego zadivljujući i dokazuju da je voćarstvo u Republici Srpskoj, uz primjenu agrotehničkih mjera, odnosno poštivanje struke, unosno zanimanje.

Samo ove sezone na austrijsko tržište izvezli su 196 tona šljive, a narednih dana radnici će, takođe, imati pune ruke posla, jer treba obrati još oko 300 tona ovog voća.

Stoga, rezultati koje ova firma postiže dokazuju da zahtjevno evropsko tržište nije neosvojivo. Štaviše, potvrđeno nam je čak da su šljive sa ovih voćnjaka izvozili i u Rusiju.

Zaposleni u "Agro voću" potvrdili su nam da im je kvalitet glavna smjernica kojom se vode pri proizvodnji, te zbog toga, ističu, klijenti sa evropskog tržišta nikada nisu imali zamjerke na njihove proizvode i konstantno povećavaju potražnju.

"Površine sa voćnjacima su pod koncesijom, a prije nego što smo ušli u sadnju, bili smo primorani da pripremimo zemljište, koje je, osim što je strmo, bilo i poprilično zaraslo. Ali, naš trud dao je rezultate i danas, kada nam u goste dođu evropski partneri, oduševljeni su onim što vide", ističe Goran Dodik, vlasnik ovog preduzeća.

U firmi "Agro voće" konstantno ulažu u proizvodnju. Određeni dio voćnjaka već se navodnjava sistemom kap po kap, ali će, u narednom periodu, sve sadnice biti pod tim sistemom.

"S obrzirom na to da u blizini postoji potok, planiramo da iskopamo jezero, iz kojeg ćemo vodu dovesti do voćnjaka. Parcela je do parcele, pa ćemo iz jezera navodnjavati i šljivu i krušku. To će dodatno povećati prinose na našim voćnjacima, koji su i ove godine, uprkos lošim vremenskim uslovima, bili odlični", naglašava Dodik.

"Agro voće" raspolaže svom neophodnom mehanizacijom. Imaju vlastitu hladnjaču, ali i halu u kojoj se vrši pakovanje šljiva u gajbe. Nakon toga plodovi se hlade tokom noći, a već sutra tovare na šlepere, odakle kreću put Austrije.

"Evropsko tržište prilično je zahtjevno, a mi imamo sve neophodne sertifikate, koji dokazuju kvalitet. Uzorci naših proizvoda išli su na analizu u Minhen, odakle smo dobili odgovor da šljive možemo da plasiramo u države EU. S obzirom na to da tržni centri traže šljivu u pakovanjima, u planu je i nabavka sortirke, kojom ćemo plodove pakovati u plastičnu ambalažu. To je samo jedan od naših planova", naglašava Dodik i dodaje da su zadovoljni otkupnom cijenom.

Berba šljive na voćnjacima preduzeća "Agro voće" počela je početkom jula, a vrši se po sortama, kako koja sazrijeva. U voćnjacima smo zatekli radnike, koji su zadovoljni činjenicom da, zahvaljujući ovom sezonskom poslu, imaju siguran izvor prihoda.

U berbu se, kažu radnici, ulazi oko šest časova ujutru, a završava se do 15 sati. Pažljivo se pazi gdje će šljiva da ide dalje. Ako je za markete, bere se tvrđa, manje sazrela, a ukoliko će se prerađivati, onda zrelija.

Ljubo Đukić, šef proizvodnje u ovom preduzeću, ističe da su šljive koje proizvode takvog kvaliteta da mogu bez problema da ih izvoze u cijeli svijet.

"Ove sezone sarađujemo s austrijskom firmom, koja šljive plasira i u Njamačku, te još neke zemlje", navodi Đukić.

Prema njegovim riječima, dok su se brojni voćari ove godine žalili na lošu sezonu, zbog suše i mrazeva, oni su imali maksimalan rod, a minimalnu štetu.

"Uprkos lošim vremenskim uslovima, koji su ove godine zadali glavobolje brojnim poljoprivrednicima, mi smi imali rekordan rod, pa ponegdje čak i suvišan, te je dolazilo do pucanja grana i debala. I više smo nego zadovoljni", naglašava Đukić.

Radnici su, ističe on, zadovoljni, a za dvije godine, procjenjuje, biće im potrebno oko 300 sezonaca.

(Nezavisne)

 

Demofest