BanjalukaLive

Tue04242018Radomir Kuzmić: Ne znam do kada ću izdržati

kuzmic bllive1905


Radomir Kuzmić iz banjalučkog naselja Česma danima protestvuje preko puta Palate Republike i traži da ga primi predsjednik Srpske Milorad Dodik kako bi mu ispunio ranije dato obećanje u vezi sa rješavanjem stambenog pitanja.

"Dvadeset dana sam štrajkovao glađu ispred Narodne skupštine RS, nakon čega sam dobio obećanje i prekinuo sam štrajk. Poslije gotovo osam godina ništa se nije promijenilo. Očajan sam i ne znam do kada ću izdržati. Samo tražim da gospodin Dodik ispuni svoje obećanje. Ako to nije u stanju, preostaje mi da odem u konzulat Srbije i zatražim azil. Tužno je da se država na ovaj način zahvaljuje borcu prve kategorije", rekao nam je Kuzmić koji strahuje da će njegova porodica završiti na ulici bez krova nad glavom.

Osnovni sud u Banjaluci odgodio je 30. marta do daljeg deložaciju porodice Radomira Kuzmića iz kuće u banjalučkom naselju Česma, koju je mijenjao za svoju imovinu u Hrvatskoj, jer je Kuzmić zaprijetio da će zapaliti kuću plinskim bocama.

Kuzmić je izbjeglica iz Hrvatske, a 1992. godine mijenjao je svoju imovinu u Slavonskom Kobašu, u opštini Slavonski Brod, za imovinu Dragomira Budiše u banjalučkom naselju Česma.

Porodica Budiša je 2003. godine zatražila poništavanje ugovora o zamjeni nekretnina, što je Osnovni sud u Banjaluci prihvatio, a imanje porodice Kuzmić u Slavonskom Kobašu je potpuno uništeno i nemaju gdje da se vrate.

kuzmic bllive1905 2

Alternativni smještaj?

Banjalučki mediji objavili su da Ministarstvo za izbjegla i raseljena lica RS nastoji da obezbijedi jedan od najpovoljnijih vidova alternativnog smještaja za porodicu Kuzmić.

"Ministarstvo nema zakonske mogućnosti da porodici Kuzmić kupi zemljište za izgradnju porodične kuće, ali ima mogućnost da im ponudi jedan od vidova alternativnog smještaja", rekao je pomoćnik resornog ministra Drago Vuleta.

Kada je riječ o mogućnosti nove deložacije ove porodice, Vuleta kaže da je to stvar suda, ali da se nada da do toga neće uskoro doći, prenijeli su banjalučki mediji.

Foto: BLLIVE/M.Volaš