BanjalukaLive

Tue04242018Prvo dijete tek sa 30 godina

beba03009

Starosna granica provorotki u BiH u odnosu na period prije deset godina u prosjeku se pomjerila za sedam godina.

"Starosna granica žena koje rađaju prvo dijete promijenjena je i pomjerena od 24 godine u 2002. godini, do 30 i po godina u 2012, dok je prosječna starost porođenih prvorotki u ovoj godini, takođe, 30 i po godina", kazao je Saša Savić, načelnik Klinike za ginekologiju i akušerstvo Univerzitetskog kliničkog centra Banjaluka.

Stevo Pašalić, demograf, smatra da je kod nas prisutno odloženo sklapanje brakova i odloženo tzv. bračno tržište, pa se samim tim starost bračnih parova pomjera ka tridesetima i kasnije, prenose "Nezavisne novine".

"Rađanje se povećava između 30 i 35 godina, što je ranije bio rijedak slučaj. Rađanje od 30 pa nadalje pojava je koja je opšteprisutna u svim razvijenijim zemljama svijeta koje su prošle tzv. demografsku tranziciju, pa ni kod nas ova činjenica ne treba da čudi", kazao je on.

Prema Pašalićevim riječima, plodnost muškarca i žene najveća je u 22. godini, nakon čega opada, što, pojašnjava on, kod parova starijih od 30 godina može dovesti do određenih problema.

Psiholozi smatraju da je odlaganje majčinstva, najčešće, posljedica iracionalnih zahtjeva roditelja.

"Roditelji hoće da uslovi života dostignu određeni nivo, da oni budu psihički potpuno spremni i da se ostvare na profesionalnom planu, te su mišljenja da se djetetu mora pružiti maksimalno", kazala je Branislava Tanasković, psiholog, dodajući da su ovi uslovi nerealni, neostvarivi i nisu nužni da bi se širila porodica.

Ona navodi da uslovi života nikad neće biti idealni te da je nekomfor podnošljiva stvar. Djetetu se, prema riječima Tanaskovićeve, ne može nikada sve pružiti, niti je za njegovo zdravo odrastanje to nužno.

"Ne možemo se potpuno psihički pripremiti za dijete, jer je to situacija koja nam je potpuno nova i nepoznata. Ova neizvjesnost često ima veze s anksioznošću, koja dodatno povećava pritisak i doprinosi daljem odlaganju.

Kada su u pitanju profesionalne ambicije, tu, naravno, nema ničeg lošeg, ali nije istina da jedna vrijednost isključuje drugu", istakla je ona, te dodala da, ukoliko nekom roditeljstvo predstavlja vrijednost, važno je da ne odlaže i ne čeka savršeni trenutak, jer takav ne postoji.

Rađanje u petoj deceniji

Prema svjetskim istraživanjima, u posljednjih 15 godina broj žena u svijetu koje dobiju svoje prvo dijete između 30. i 39. godine života se udvostručio. Takođe, podaci istraživanja kažu da je broj onih žena koje rađaju sa 40 godina porastao čak za 50 odsto.