BanjalukaLive

Sun05202018Pacijenti u Banjaluci: Nećemo da se drogiramo!

barake youtube2802


Korisnici Metadonskog centra u Banjaluci tvrde da su pogođeni nehumanim "egzibicijama".

U posljednjih pet dana među korisnicima Metadonskog centra, koji djeluje u okviru Klinike za psihijatriju Univerzitetskog kliničkog centra u Banjaluci, traje prava drama.

Naime, osobe koje primaju tu vrstu terapije za liječenje bolesti zavisnosti, od srijede do danas, umjesto metadona primaju morfijum, piše ATV.

“Ja sam demobilisani borac Vojske RS. Sa 18 godina otišao sam u rat. Već sedam godina sam bez recidiva na metadonskom održavanju”, objašnjava jedan od sagovornika koji su direktno pogođeni ovom situacijom.

On i ostale osobe ističu da je metadon – a “subox”, kojeg ima na zalihama – jedina efikasna terapija u liječenju narkomanije. A za ono što im se već danima daje kao alternativa imaju najteže riječi:

“Ne možemo dugo na morfijumu. Niko neće da nam kaže šta je u pitanju i niko neće da reaguje, kao da su pez bombone u pitanju. Ovo nema ni u jednoj državi, da zbog države napravimo recidiv, jer morfijum je isto što i heroin”, poručuju sagovornici ATV-a.

Oni objašnjavaju da još nisu dobili objašnjenje šta je razlog za ovakvu zamjenu terapije.

“Svi sliježu ramenima, a iz nas život ističe iz dana u dan. Svi se prave budale, iako se konzumiranje metadona ne smije naglo prekidati. I antički ljekar Hipokrat sa ostrva Kos zbog onog što se dešava ovih dana u Banjaluci okreće se u grobu”, očajno poručuju ljudi.

Oni kažu da ih ima oko 50, koji su direktno pogođeni ovim nehumanim "egzibicijama" zdravstvenog sistema.

“Sa našim porodicama, to je oko 200 ljudi koji zajedno pate”, kažu sagovornici ATV portala.

Na kraju, oni objašnjavaju da ne krive ljekare za tu situaciju, već birokratiju i farmaceutski “biznis”.

“Morfijum se daje ljudima koji umiru, ali su nam ga morali dati. Nisu doktori krivi, već dobavljač. Ipak, nevjerovatno je da centar u Banjaluci ne može da nabavi metadon na revers od centara u okruženju koji ga imaju. Navodno postoje procedure za to, ali ih niko ne pokreće”, završavaju pacijenti ovo dramatično obraćanje, poručujući da “neće da se drogiraju, već da vode normalan život, što im metadon omogućuje”.