BanjalukaLive

Sat02242018Objavljeni dobitnici nagrade "Srđan Aleksić"

novinari yay1005


Novinar portala "Tačno" iz Mostara Milan Račić dobitnik je ovogidšnje nagrade "Srđan Aleksić" koju dodjeljuje Mreža za izgradnju mira.

Druga nagrada je pripala novinaru Mirzi Sadikoviću sa Televizije Unsko-sanskog kantona, a treća novinarki Ani Kotur za tekstove na portalu Buka.ba. Specijalna plaketa „Srđan Aleksić“ biće dodijeljena novinaru Al Jazeere Balkans, Sanelu Kajanu.

Nagrada "Srđan Aleksić" dodjeljuje se novinarima iz Bosne i Hercegovine čiji tekstovi i/ili prilozi afirmišu i promovišu profesionalno medijsko izvještavanje o marginalizovanim grupama i za razvoj društveno odgovornog novinarstva.

Svečana dodjela ove novinarske nagrade, koja se organizuje u sklopu obilježavanja Dana mira biće održana 21. septembra u Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine u Sarajevu u 19 časova.

Novinarsku nagradu "Srđan Aleksić" ustanovili su 2010. godine nevladine orgnaizacije Helsinški parlament građana Banjaluka, Fondacija Cure iz Sarajeva i Udruženje mladih novinara Republike Srpske, a nagrada je 2013. godine postala dijelom Mreže za izgradnju mira BiH.

Foto: IlustracijaYAYimages