BanjalukaLive

Thu04262018Nema predaha od vrućina!

susa2008

Tokom ove sedmice cijeli region biće pogođen "novim toplotnim udarom" što će dodatno pogoršati stanje na aktivnim požarištima, ali i povećati opasnost od izbijanja novih požara, upozorili su u nedjelju iz Hidrometeorološkog zavoda Srpske.

U Civilnoj zaštiti Srpske zabrinuti su jer već danima vatrogasci, CZ i stanovništvo, biju bitku sa vatrom koja se približila i domaćinstvima, u teškim uslovima, bez dovoljno vode. Ističu da je izrazito dug sušni period već "uzeo ogroman danak" - izgorjeli su hektari šuma i pašnjaka. Uništen je značajan dio poljoprivrednih useva zbog nemogućnosti navodanjavanja. Alarmatno je, kako navode, i što se sve veći broj seoskih krajeva u brdskim područjima u Srpskoj suočava se sa nestašicom vode za piće.

Milorad Savanović (57) iz Banjaluke kaže za "Novosti" da do sada nije doživio ovako nepodnošljivu sušu.

"Juče sam bio u svom zavičaju, na Manjači. Trava kao da je izgorjela, sasušeni su čitavi pašnjaci. Nema dovoljno ni vode u bunarima, neki su potpuno presušili. Tako da je seljanima koji uzgajaju stoku veoma teško, a ni cisterni nema dovoljno", kaže Savanović. - Danas je opet veoma vruće, a kiše nigde na vidiku.

Igor Kovačić, načelnik sektora meteorologije HMZ RS potvrdio je za "Novosti" da se od sredine sedmice u većini krajeva očekuju izrazito visoke temperature koje će dosezati i preko 41 stepen Celzijusa.

- Najveća žega očekuje od četvrtka do subote i da će najkritičnije biti na području Hercegovine gdje će da duva i južni vjetar. Temperature vazduha i tokom noći, u ovom periodu, biće preko 20 stepeni Celzijusa u svim krajevima Srpske - rekao je Kovačić.

U Hidrometeorološkom zavodu precizirali su da će u ponedjeljak temperatura dosezati do 36 stepeni Celzijusa, dok će utorak biti još vrelije, sa temperaturom i do 38 stepeni, a u srijedu biće za stepen toplije.

- U četvrtak i petak, temperatura vazduha u većini krajeva će prelaziti 40 stepeni Celzijusa - kaže Kovačić.

U Udruženju poljoprivreda i stočara Srpske ističu da više ne znaju kako da se bore sa sušom i da su skoro u potpunosti uništeni usjevi kukuruza kao i drugih poljoprivrednih kultura. Stoku je, kako navode, sve teže napojiti i nahraniti.

(BLLIVE)