BanjalukaLive

Fri05222015

Back Društvo Nema predaha od vrućina!


Nema predaha od vrućina!

susa2008

Tokom ove sedmice cijeli region biće pogođen "novim toplotnim udarom" što će dodatno pogoršati stanje na aktivnim požarištima, ali i povećati opasnost od izbijanja novih požara, upozorili su u nedjelju iz Hidrometeorološkog zavoda Srpske.

U Civilnoj zaštiti Srpske zabrinuti su jer već danima vatrogasci, CZ i stanovništvo, biju bitku sa vatrom koja se približila i domaćinstvima, u teškim uslovima, bez dovoljno vode. Ističu da je izrazito dug sušni period već "uzeo ogroman danak" - izgorjeli su hektari šuma i pašnjaka. Uništen je značajan dio poljoprivrednih useva zbog nemogućnosti navodanjavanja. Alarmatno je, kako navode, i što se sve veći broj seoskih krajeva u brdskim područjima u Srpskoj suočava se sa nestašicom vode za piće.

Milorad Savanović (57) iz Banjaluke kaže za "Novosti" da do sada nije doživio ovako nepodnošljivu sušu.

"Juče sam bio u svom zavičaju, na Manjači. Trava kao da je izgorjela, sasušeni su čitavi pašnjaci. Nema dovoljno ni vode u bunarima, neki su potpuno presušili. Tako da je seljanima koji uzgajaju stoku veoma teško, a ni cisterni nema dovoljno", kaže Savanović. - Danas je opet veoma vruće, a kiše nigde na vidiku.

Igor Kovačić, načelnik sektora meteorologije HMZ RS potvrdio je za "Novosti" da se od sredine sedmice u većini krajeva očekuju izrazito visoke temperature koje će dosezati i preko 41 stepen Celzijusa.

- Najveća žega očekuje od četvrtka do subote i da će najkritičnije biti na području Hercegovine gdje će da duva i južni vjetar. Temperature vazduha i tokom noći, u ovom periodu, biće preko 20 stepeni Celzijusa u svim krajevima Srpske - rekao je Kovačić.

U Hidrometeorološkom zavodu precizirali su da će u ponedjeljak temperatura dosezati do 36 stepeni Celzijusa, dok će utorak biti još vrelije, sa temperaturom i do 38 stepeni, a u srijedu biće za stepen toplije.

- U četvrtak i petak, temperatura vazduha u većini krajeva će prelaziti 40 stepeni Celzijusa - kaže Kovačić.

U Udruženju poljoprivreda i stočara Srpske ističu da više ne znaju kako da se bore sa sušom i da su skoro u potpunosti uništeni usjevi kukuruza kao i drugih poljoprivrednih kultura. Stoku je, kako navode, sve teže napojiti i nahraniti.

(BLLIVE)

 

Demofest