BanjalukaLive

Wed04252018Muke pacijenata i zaposlenih u barakama

barake youtube2802

Klinika za psihijatriju u Banjaluci je u katastrofalnom stanju. Smještena u oronulim barakama izgrađenim poslije zemljotresa 1969. kao privremeno rješenje, do danas se nije pristojno skućila, pa su na mukama i pacijenti i zaposleni.

Oronuli, memljivi, išarani zidovi, izlomljene instalacije, kreveti iz sedamdesetih godina i posteljina koja izgleda kao da je isto toliko stara, zagušljivo predsoblje, samo su neki od prizora koji ovu ustanovu čine pre scenografijom za horor film.

Predstavnici Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS objasnili su, za “Novosti”, da su upoznati s težinom ovog slučaja i da je u planu unapređenje uslova rada ove klinike.

"Ulažemo ogromne napore da unapredimo sistem zdravstvene zaštite. U posljednjih deset godina kroz kapitalne projekte uloženo je oko 600 miliona KM, a samo prošle godine oko 90 miliona. Jedan od prioriteta nam je stalno poboljšanje kvaliteta usluga i efikasnog sistema upravljanja mentalnim zdravljem", rekli su u Ministarstvu.

U Univerzitetsko-kliničkom centru RS kažu da je, bez obzira na rekonstrukciju i izgradnju UKC RS, funkcionisanje cijelog sistema otežano jer nije riješen status Psihijatrije.

"Zato i nastojimo da apliciranjem za razne projekte, kako bismo poboljšali uslove rada i boravka u klinici. Pomoć je uvijek bila usmerena u rekonstrukcije objekata, s obzirom na to da je Klinika za psihijatriju više od četiri decenije smještena u barakama. Novac kojim je 2001. godine pomogla Vlada Japana iskorišćen je za rekonstrukciju odeljenja za dječju i adolescentnu psihijatriju, jedinog u RS. Prilikom otvaranja Centra za opioidno-supstitucijsku terapiju, 2008. i 2009. uz pomoć UNDP urađena je djelimična rekonstrukcija tog centra.

Na tome je ostalo do danas.

"Uz trud načelnice Klinike Nere Zivlak Radulović, aplicirali smo kod Vlade Japana za dodjelu granta za temeljne projekte, kako bismo popravili uslove u Klinici", kažu u UKC RS.

Foto: YouTube/ScreenShot