BanjalukaLive

Fri05252018Mladi nemaju za život, a ne da štede

novcanik yay2709

Većina mladihu BiH je bez posla i žive na račun roditelja - njihovih plata i penzija, pa čak i kada su visokoobrazovani.

Preporuke stručnjaka da bi mladi bi do 30. godine trebalo da uštede novac dovoljan za bar šest mjeseci životnih troškova, za mlade u BiH si samo pusti snovi.

U Institutu za razvoj mladih “Kult” iz Sarajeva kažu da je nerealno očekivati da mladi uštede značajniji iznos novca iz prostog razloga - uglavnom su nezaposleni. Prema podacima Međunarodne organizacije rada u BiH je blizu 60 odsto mladih bez posla, a najugroženiju su u oni u dobi od 15 do 24 godine.

"Kod mladih od 25 do 30 godina situacija je nešto bolja, iako nimalo sjajna. Bez posla mladi ne mogu da steknu ekonomsku nezavisnost, a kamoli da ostave nešto sa strane. Čak je to teško i za mlade koji su zaposleni, jer se vrlo često radi o zaposlenjima po osnovu ugovora na određeno, ugovora o djelu i nesigurnim radnim mjestima", kaže Ajka Baručić, ekonomska ekspertica u Institutu za razvoj mladih. Istraživanje Instituta pokazuje je ekonomski i socijalni položaj mladih u BiH izrazito loš.

"Više od trećine mladih od 18 i 24 godine su najviše završili srednje trogodišnje obrazovanje, što je daleko iznad evropskog prosjeka i prouzrokuje veliki procent niskokvalifikovane radne snage sa slabim izgledima na tržištu rada", navodi Baručićeva, piše "Euro Blic".

Procjenjuje se da studenti prosječno studiraju pet do sedam godina, a fakultete najčešće napuštaju nakon prve godine studija. Finansijske poteškoće najveći razlog zbog kojeg mladi ljudi ne nastavljaju školovanje.

Prvo zaposlenje, mladi prema procjenama dobiju nakon 24 godine, odnosno u periodu od 25. do 30. godine života, a da prije toga i po nekoliko godina traže zaposlenje. Ambijent u BiH ne promoviše i ne podstiče zaposlenje i zarađivanje mladih tokom studiranja.

"U ponudi su povremeni angažmani i honorarni poslovi do kojih mladi uglavnom dolaze kroz privatne kontakte u svojim bližim sredinama. Ponuda studentskih, uglavnom sezonskih poslova u većim preduzećima u BiH skoro da i ne postoji, za razliku od prakse evropskih zemalja - kaže Ajka Baručić.

Kasno do braka i stana

Mladi u BiH brak stupaju od 25. do 29. godine, a procenat mladih koji su se uspjeli stambeno osamostaliti je za oko deset odsto niži od prosjeka zemalja EU. Samo sedam odsto mladih je stambeno samostalno.

"Mladi prilikom razmišljanja o kupovini stana razmišljaju i o dugoročnim stambenim kreditima od 30 godina, kojih se pribojavaju", kažu u Institutu “Kult”.

Foto: Ilustracija/YAYimages