BanjalukaLive

Wed04252018Kupovina "na teku"

prodavacica03009

Veliki broj bh. građana nalazi se u teškom finansijskom stanju, pa su mnogi prinuđeni da osnovne životne namirnice i potrepštine gotovo svakodnevno kupuju na veresiju.

Da građani sve više kupuju "na crtu", potvrdili su u više malih trgovinskih radnji u BiH, gdje su kazali da je ta pojava najprisutnija u prodavnicama u manjim opštinama ili na selima, pišu "Nezavisne".

Vlasnik jedne od takvih prodavnica kazao je da je davanje robe na veresiju jedan od načina "preživljavanje trgovine", ali da s druge strane stvara probleme ukoliko se taj dug redovno ne izmiruje.

"Imamo svakodnevno dosta komšija koji traže hranu, cigarete i ostale potrepštine na veresiju i to izmire kada budu penzije ili plate", kazali su u ovoj prodavnici.

Mesud Lakota, sekretar Udruženja za zaštitu interesa potrošača BiH, kaže da je poznata stvar da veliki broj bh. građana namirnice, poput mlijeka, hljeba i ostalog, kupuje "na teku". On je istakao da trgovci tome pribjegavaju većinom u prigradskim i seoskim naseljima, ali i da je to jedan oblik pomoći trgovaca, jer na taj način građanima izlaze u susret.

Građani onda čekaju penzije, plate, razne doplatke pa tada izmiruju te dugove i to se onda stalno ponavlja, kaže Lakota

"Građani onda čekaju penzije, plate, razne doplatke pa tada izmiruju te dugove i to se onda stalno ponavlja iz mjeseca u mjesec", rekao je Lakota i dodao da, pored toga, veliki problem bh. građanima predstavlja i neizvjesnost da li će na vrijeme dobiti svoje plate, penzije i ostala primanja. Prema njegovim riječima, ovakvom trgovinom stiče se povjerenje među ljudima, koji se nalaze u vrlo složenoj finansijskoj situaciji. S druge strane, Bogdan Marjanović, predsjednik Asocijacije samostalnih trgovaca regije Banjaluka, rekao je da je kupovina "na teku" uglavnom prisutna u seoskim prodavnicama, a dosta manje na gradskim područjima. On je naveo da je tome najviše doprinijelo uvođenje fiskalnih kasa.

"Davanja robe na veresiju u trgovinama još ima, ali dosta manje u gradskim prodavnicama. Na selu je to drugačije, to su komšije, prijatelji, kumovi i tako traže i dobijaju potrebne namirnice jer se poznaju", rekao je Marjanović. Prema njegovim riječima, žalosna je činjenica da u 60 odsto slučajeva građani na veresiju traže cigarete i pivo. On je još dodao da davanje robe na veresiju vodi u zatvaranje trgovinske radnje, jer su trgovcima potrebna obrtna sredstva.

Kupovina "na teku" uglavnom se vrši u seoskim prodavnicama, jer se svi poznaju

Akademik Muris Čičić, profesor na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu, smatra da kupovina "na teku" nije ništa novo na našim prostorima, te da je to kod nas dio tradicije.

"Ona će postojati sve dok ima tih malih trgovina i dok postoji to poznanstvo trgovca i kupca, zbog čega se i daje veresija", rekao je Čičić i dodao da takav vid kupovanja građaninu pomaže da pregura određeni period.