BanjalukaLive

Thu02222018Kriju detalje leta Geteborg - Banjaluka?

avion pixabay1909


Turistička agencija "Montefly" nije održala pres-konferenciju, koju su u petak najavili da će održati u Banjaluci u ponedjeljak, a na kojoj su obećali pojasniti nedoumice koje su se pojavile u javnosti u vezi s njihovim kredibilitetom.

Naime, na pitanja novinara "Nezavisnih novona" kakvo iskustvo imaju kada je u pitanju organizovanje avionskih letova dgovorili su da će sve odgovore dati u ponedjeljak na pres-konferenciji, koja nije održana.

Juče, kada su ih putem njihove Facebook stranice podsjetili na obećanje koje su dali u petak, dali su broj telefona u Švedskoj, na koji se javila samo automatska sekretarica na švedskom, navodi banjalučki list.

"Nezavisne" su tokom vikenda objavile priču o saznanjima iz kojih proističe da je "Montefly" u vlasništvu firme "Group Fun Travel AB", a čiji je direktor, prema švedskom poslovnom registru, Namko Kovačević, a njegov zamjenik Toni Ante Bašić. Saznali smo, takođe, da se na istoj adresi na kojoj su registrovani "Montefly" i "Group Fun Travel AB" registrovane još četiri firme koje se uglavnom bave građevinarstvom, proizvodnjom namještaja i investiranjem. Dok većina ovih firmi posluje pozitivno, firma "Group Fun Travel AB" ne bilježi dobre poslovne rezultate, tako da se s pravom postavlja pitanje referenci "Monteflyja" u turističkoj djelatnosti i iskustva kada su u pitanju avio-operacije.

Inače, u petak, nakon što smo kontaktirali "Montefly", skinuta je mogućnost rezervisanja karata, koja je danas opet postavljena.

Sudeći prema sajtu, povratna karta na relaciji Banjaluka - Geteborg bi iznosila oko 210 evra po osobi u osnovnoj ekonomskoj klasi. Ako biste se odlučili za ekonomsku flexi klasu, povratna karta bi vas stajala oko 300 evra. Karta flexi+ bi vas za istu relaciju koštala nešto više od 400 evra.

Zanimljivo je da je kod leta TF8090, koji nismo uspjeli pronaći ni na jednom međunarodnom sajtu koji ima bazu podataka kodova avio-kompanija i njihovih letova.

S obzirom na to da se niko nije javio na telefon, nije bilo moguće provjeriti o kakvom se letu radi, da li su već obezbijedili avione, kao ni to očekuju li finansijsku podršku institucija RS za letove koje planiraju uspostaviti.

Podsjećanja radi, predstavnici "Aerodroma RS" i Ministarstva saobraćaja i veza RS najavili su da bi s redovnim sedmičnim operacijama kompanija "Montefly" trebalo da započne 22. decembra ove godine, a da bi naknadno povećavali broj letova u skladu s interesom. Oni su, takođe, pojasnili da bi let uključivao i destinacije u Crnoj Gori, ali nije bilo moguće provjeriti da li bi se radilo o istom letu, ili bi to bila neka vrsta konekcije.

Umjesto odgovora na naša pitanja, iz "Monteflyja" su se oglasili saopštenjem za javnost, gdje navode da od 22. decembra započinju novi čarter letovi na destinaciji Banjaluka - Geteborg - Podgorica, što ocjenjuju kao pozitivan projekat, koji je produciran sa švedskim avio-prevoznikom BRA.

"Cijeli projekat je ocijenjen kao održiv i vrlo pozitivan i od strane Aerodroma Banjaluka, čime su se stvorili preduslovi za početak cijelog projekta", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je projekat razvijen i osmišljen prvenstveno na osnovu potrebe desetine hiljada ljudi iz dijaspore.

"Uspostavom ovog vazdušnog mosta, te koristeći veliki potencijal stanovnika u dijaspori kao najboljih ambasadora, ostvaruju se mogućnosti za brže i lakše putovanje i ostalih potencijalnih putnika iz Skandinavije, koji će upoznati ljepote i povoljnosti ovoga kraja", stoji u saopštenju.

"Montefly" su, kako ističu, osnovali privrednici sa dugogodišnjim iskustvom iz različitih privrednih grana.

Foto: Pixabay