BanjalukaLive

Wed04252018Kotor Varoš: Fabrike pune kao u Titovo vrijeme

kotorvaros youtube1304

Opština Kotor Varoš ima najmanju stopu nezaposlenosti u BiH. Svako ko hoće da radi može da se zaposli, a pojedini mještani tvrde da se tu živi kao u Titovo vrijeme ili "skoro kao prije rata".

"Radimo puno, ali plata je redovna i znamo da će svakog 15. u mjesecu biti uplaćena na račune. Sve obaveze možemo po tome ravnati i rasporediti, što je najvažnije u ovom teškom vremenu", kaže Snježana Škrbić, radnica kotorvaroške fabrike obuće "Sportek".

Snježana je jedan od oko 5.000 radnika koji rade u proizvodnim preduzećima i firmama u Kotor Varošu. Ova opština ima najmanju stopu nezaposlenosti u BiH, a stalno otvaranje novih radnih mjesta govori u prilog tome, kao i izjave ljudi da se živi kao nekad u Titovo vrijeme ili "skoro kao prije rata", pišu "Nezavisne novine".

Polovinom mjeseca, kada se isplaćuju plate u kotorvaroškim firmama, vlasnici u buticima, marketima i frizerskim salonima trljaju ruke, jer sve je puno mušterija.

Zora Milić, vlasnica frizerskog salona "Still", kaže da je svake subote nakon plate u "Dermalu" i "Sporteku", u salonu puno kao šibica.

"Radim od osam ujutro pa do 19 časova, ja i još jedna radnica. Ne možemo glavu dignuti od posla. Prije desetak godina nije bilo ni upola ovoliko posla, a samo podatak da u Kotor Varošu imamo 18 frizerskih salona najbolje govori koliko ima posla", kaže Milićeva.

Stipo Marić, suvlasnik kotorvaroške firme "Sim tehnik", kaže da trenutno ova firma zapošljava oko 200 ljudi, ali da će taj broj uskoro dostići 300.

"Kod nas je prosjek plata oko 1.000 KM, to je skoro duplo više od prosjeka u ostalim proizvodnim firmama u Kotor Varošu, ali jedan dio radnika ima i puno veću platu od ovog prosjeka", kazao je Marić. On navodi da njegova firma svoje proizvode izvozi u Kinu, Meksiko, Njemačku, Ameriku, Francusku, Brazil…

Dragana Šipragić, marketing menadžer "Fagus grupe", gdje takođe vrvi od radnika, kaže da u okviru grupacije posluje osam članica, i to "Fagus Haus", proizvodnja prozora i vrata, "Vrbanja šume", "Bor petrol", "Abis", "Hajdučke vode", "Silvatika", Arboreko" i "Nomar".

"Ovih osam firmi ima zajedno oko 350 zaposlenih, pri čemu je oko 80 odsto tih radnika iz opštine Kotor Varoš", navela je Šipragićeva.

Radenko Bubić, vlasnik Tvornice obuće "Dermal", kaže da sveke godine imaju povećanje obima posla i prihoda za oko 25 odsto.

"Posla ima sve više, našu obuću nose policije Makedonije i Crne Gore, kao i vojska Crne Gore, zatim Elektroprivreda Srbije i Crne Gore, itd", kaže on.

Zdenko Sakan, načelnik Kotor Varoša, kaže da je prije 15 godina počelo otvaranje novih radnih mjesta, kada je otvorena i prva tvornica obuće.

Foto: YouTube/ScreenShot