BanjalukaLive

Fri05252018Klinika za plućne bolesti preseljena na Paprikovac

klinicki bllive1906


Klinika za plućne bolesti počela je sa radom u rekonstruisanoj etaži Centralnog medicinskog bloka Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) Republike Srpske.

Ovo je prva klinika UKC-a koja je sa lokacije u centru grada preseljena na Paprikovac.

Prijemna ambulanta Klinike nalazi se u prizemlju Poliklinike, odnosno južnom krilu, gdje će se i dalje održavati onkološko-pulmološki konzilijumi dva puta sedmično, a hospitalni dio smješten je na četvrtom spratu Centralnog medicinskog bloka, odnosno krilima A i B, prenosi SrpskaCafe.com

Pacijentima Klinike za plućne bolesti, koja ima više od 1.500 metara kvadratnih rekonstruisanog prostora, na raspolaganju će biti savremeno opremljene prostorije ukupnog kapaciteta 60 kreveta.

Svi pacijenti ležaće u dvokrevetnoj ili jednokrevetnoj sobi, što je potpuno drugačije u odnosu na sadašnju situaciju gdje je u nekim klinikama i po desetak pacijenata u jednoj sobi.

Svaka soba ima vlastiti toalet, tuš, a omogućena je i stalna komunikacija pacijenta sa medicinskim osobljem posredstvom uređaja za poziv, koji se nalazi u sobi.

– To je najveći korak u pravcu ostvarenja sna naših radnika i stanovnika Republike Srpske da se konačno UKC smjesti pod jedan krov, da se odvoje hospitalizovani od ambulantnih pacijenata, te da bolesnima pružimo ono što najbolje znamo, zašto postojimo, vrhunsku medicinsku uslugu, podršku i razumijevanje – navode u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

U Klinici za plućne bolesti dnevno se u prosjeku pregleda 45 bolesnika, odnosno godišnje oko 14 000, od kojih se oko 3 500 hospitalizuje.

Foto: BLLIVE