BanjalukaLive

Sun04222018Jedemo kancerogeno povrće?

etiketa2008

Da mnogi od nas nisu svjesni kakve toksine svakodnevno unosimo u organizam svjedoči i fotografija koja je danas osvanula na "Facebooku", a koja prikazuje kako crvene paprike s polica u Merkatoru sadrže oznaku 'kora nije za jelo' zbog tretiranja kancerogenim pesticidom.

Na društvenoj mreži Facebook danas se pojavila fotografija koja prikazuje kako građani većinom nisu svjesni da veliki trgovački centri uvoze hranu sumnjivog porijekla, tretiranu opasnim pesticidima koji imaju ogromnog uticaja na ljudsko zdravlje, kao i zdravlje drugih organizama koji dođu u dodir s ovim sredstvima.

Naime, na deklaraciji koja stoji na kutiji crvenih paprika u Merkatoru u Ložioničkoj ulici u Sarajevu jasno je naznačeno da kora povrća nije upotrebljiva za jelo jer je tretirana pesticidom OPP-IMAZALIL, štetnim po ljudsko zdravlje, prenosi "Dnevni avaz".

IMAZALIL je snažni fungicid koji se izdašno koristi kod uzgoja povrća i voća, posebno agruma, kakve možemo naći i na našem tržištu. Ovaj fungicid je kancerogen, može uticati na reproduktivno zdravlje i razvoj ploda te je snažan neurotoksin. Posebno je opasan, odnosno smrtonosan, za sve vodene organizme.

Takođe, ovu oznaku mogu sadržati mnoge vrste voća i povrća, posebno limun i narandže, stoga se preporučuje da koricu ovih agruma ne koristite u ishrani.

(BLLIVE)