BanjalukaLive

Tue04242018Invalidi najavljuju proteste

invalidi1707

Amputirci Srpske, ratni vojni invalidi, izraziće uskoro nezadovoljstvo protestima kod zgrade Vlade RS jer im se neopravdano umanjuje stepen invaliditeta u procesu revizije.

"Najavljujemo da ćemo ispred zgrade Vlade RS donijeti svoje proteze i da će to biti jedan od prvih vidova našeg javnog protesta ukoliko resorno ministarstvo hitno ne prihvati naše primjedbe i zahtjeve koji se odnose na Pravilik o utvrđivanju procenta vojnog invaliditeta. Čekaćemo još koji dan da vidimo poteze ministarstva, iako je pravilnik trebalo da bude usvojen do 1. jula", kaže Željko Volaš, predsjednik Organizacije amputiraca RS.

U Organizaciji amputiraca RS ističu da su članovi svih regionalnih udruženja UDAS u Banjaluci, Doboju, Bijeljini, Istočnom Sarajevu i Trebinju ogorčeni jer svakodnevno dolazi do ponižavanja i vređenja ratnih vojnih invalida amputiraca od strane komisija i pravnika koji rade u Ministarstvu rada i boračko invalidske zaštite, prenose "Novosti".

Volaš je istakao da UDAS svakodnevno iz pet regionalnih udruženja dobija informacije da je nekom amputircu umanjen stepen invalidnosti, što svakako ugrožava njihovu egzistenciju.

"Znamo da RVI amputirci ne mogu da nađu posao i poslodavci ih ne žele zbog predrasuda i barijera. Ako je Ministarstvo htelo da se ovako ponaša prema RVI, moralo je da im obezbijedi radna mjesta i adekvatna primanja, a ne da ih ugrožava i dovodi na rub siromaštva", dodao je Volaš.

Članovi Organizacije amputiraca UDAS RS RVI su već dva puta organizovali protestna okupljanja u prostorijama organizacije kako bi izrazili nezadovoljstvo odnosom vlasti prema njima. Na sastanaku u resornom ministarstvu, koji je održan sredinom jula, nisu riješena sporna pitanja. U Organizaciji UDAS podsjećaju Ministarstvo da površno pristupa rešavanju problema amputacije i posljedica koje ona izaziva, pišu "Novosti".

(BLLIVE)