BanjalukaLive

Fri04272018Gazde neće pripravnike

pripravnici1808

Projekat zapošljavanja pripravnika u Republici Srpskoj nije dao očekivane rezultate jer se u projekat nije uključio dovoljan broj poslodavaca, pa je tako mnogo mladih pripravnika ostalo bez prilike da poslije završenog fakulteta nađe posao.

Igor Nikolić iz Banjaluke završio je Ekonomski fakultet prije sedam meseci i još nije našao posao. Saznavši za projekat zapošljavanja pripravnika prijavio se na konkurs jedne od državnih institucija, ali je poslije ulaska u uži izbor ipak dobio negativan odgovor, pišu "Novosti".

"Mislim da je projekat zapošljavanja pripravnika dobra polazna osnova za sve mlade ljude jer nam je nakon završenog fakulteta najpotrebnije radno iskustvo. Bilo bi dobro da se poslodavci malo više uključe u ovaj projekat i daju nam šansu jer siguran sam da u RS ima kvalitetnih mladih stručnjaka koji žele da rade ovdje", kaže Igor.

Projekat zapošljavanja pripravnika pod nazivom „Znanjem do posla" trajao je od septembra do decembra prošle godine, ali je zbog nedovoljnog broja prijavljenih poslodavaca u kasi Zavoda za zapošljavanje RS ostalo novca za upošljavanje još 200 pripravnika u ovoj godini. Lane su se prijavila 622 poslodavca, koji su zaposlili 1.300 pripravnika sa višom i visokom stručnom spremom.

"U toku projekta dio poslodavaca je odustao od prijema pripravnika odnosno primljen je manji broj pripravnika od odobrenih 1.500, te je po tom osnovu ostalo neutrošeno 1.520.000 KM. Iz tog razloga Zavod za zapošljavanje je u julu ove godine raspisao javni poziv za poslodavce koji žele da zaposle pripravnike koji je trajao do kraja jula ove godine. Tek kada svi zahtjevi budu dostavljeni i obrađeni u Centralnoj službi Zavoda imaćemo konačan broj poslodavaca i iskazanu potrebe za pripravnicima", kaže Aleksandra Simović, izvršni direktor Zavoda za zapošljavanje RS.

Za ovaj projekat zapošljavanja pripravnika sa visokom i višom stručnom spremom izdvojeno je 17 miliona KM iz budžeta Vlade RS. Mjesečnu naknadu zaposlenom pripravniku Vlada finansira sa 60 odsto, dok preostalih 40 odsto pripravniku daje poslodavac. Do kraja jula ove godine na evdenciji Zavoda za zapošljavanje RS nalazilo se 10.419 osoba sa visokom stručnom spremom.

Ekonomisti, inženjeri...

Najveće interesovanje poslodavci u Republici Srpskoj su pokazali za diplomirane ekonomiste, odnosno za 379 mladih pripravnika, diplomirani inženjeri su odmah iza sa 264 pripravnika, dok je bilo potrebno 159 diplomiranih pravnika. Za profesore i diplomirane inženjere poljoprivrede bilo je 85, odnosno 68 zahtjeva poslodavaca za zaoslenje. Najtraženiji pripravnici sa višom stručnom spremom su ekonomisti sa 46 zahtjeva, dok je za inženjere informatike stiglo 10 zahtjeva poslodavaca.

(BLLIVE)