BanjalukaLive

Thu02222018Đorđu (12) draže oranje od igrica

djordje yt2209


Dječaku Đorđu Bojaniću iz sela Pridvorci kod Trebinja mogu da pozavide i mnogo stariji poljoprivrednici jer sa svojih 12 godina obrađuje preko pet dunuma zemlje, a radi sve od oranja do branja.

Posljednje ljetne dane provodi u vinogradu, gdje je sazrjelo grožđe, a pred njim je berba 300 loza. Ovaj vrijedni dječak već je preorao i dio njive za ozime kulture.

"Vozim frezu, traktor i znam sve operacije na traktoru. Vadim krtolu, okopavam, zalijevam, berem, prskam voće i vinograd. Sve što treba radim", priča Đorđe za "EuroBlic".

Kao malog dječaka interesovalo ga je šta njegov otac radi u njivi, a četiri posljednje godine radi sve sam uz, kako reče, malu pomoć roditelja koji nadgledaju.

Traktor je naučio da vozi prije pet godina, gledajući kako to radi njegov otac, a i sve ostalo je sam učio.

"Rodi svake godine dobro. Ova godina je bila sušna, ali imamo vodu pa zalijevamo, tako da sam zadovoljan", skromno ocjenjuje svoj rad.

Njegov radni dan nekada traje i po 15 sati, a ljeti započinje sa prvim svitanjem.

"Ustajem rano da bih sve stigao. Ljetos je malo smetala vrućina, pa sam morao praviti pauze, ali sam stizao", kaže Đorđe. Priznaje da najviše voli raditi oko voća i da planira svake godine saditi nove voćke.

"Dobro rode, a nema previše posla. Ove godine smo posadili 20 stabala smokava, 15 trešanja, tri kruške, šest šljiva, a od ranije imamo 90 stabala višnje i nešto trešanja", ističe on.

Kad zatreba Đorđe se uhvati i trimera i kosi travu, "da se njiva ne zapusti".

Odličan je učenik osmog razreda osnovne škole, a osim što je uspješan poljoprivrednik dobar je i u pekarskom zanatu.

"Moji roditelji su prije šest godina otvorili pekaru. Tamo pomažem i naučio sam sve operacije od zamjesa i obrade testa do pečenja", priča ovaj dječak.

Kaže da je od prvog dana bio u pekari, ali u poljoprivrednoj sezoni manje, jer prvo mora završiti obaveze u polju.

"Kad je hladno i loše vrijeme više sam u pekari. Tada više i učim, jer to je vrijeme kontrlonih i dobijanja ocjena. Više volim raditi, ali škola je obavezna. Uklopim sve i dobro mi ide", navodi Đorđe.

On se već opredijelio za životni poziv. Kaže biće pekar, a poljoprivreda će mu biti sporedno zanimanje, kao i njegovim roditeljima.

Đorđe priznaje da kad zahladi i počnu kiše ima malo više vremena i za društvene mreže, igrice i sve drugo što zanima njegove vršnjake koji nisu vjerovali da će mu draža biti motika i oklagija od računara.

"U početku su govorili da će me to proći za nekoliko dana, jer su mislili da je to samo neki moj fazon, ali su poslije navikli i shvatili da je to stvarno želja", objašnjava ovaj vrijedni dječak u čije sposobnosti više niko ne sumnja.

Foto: Youtube/ScreenShot